FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanci će u estuariju Temze graditi novi aerodrom

Autor: vmrs
LONDON, 11. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Novi aerodrom sa šest pista trebao bi u roku od sedam godina biti sagrađen u estuariju Temze istočno od Londona, a stajat će 76 milijarda dolara, objavio je konzorcij koji je radi rješavanja problema zagušenosti u londonskome zračnom prometu osnovao londonski gradonačelnik Boris Johnson.

Britanska vlada i poslovne grupacije žele proširiti letove na brzorastuća gospodarstva kako bi se Velika Britanija okoristila od milijarda funta u trgovini. Heathrow, najveći londonski aerodrom, radi s 99 posto kapaciteta pa su gradu potrebne nove piste.

Predloženi novi aerodrom bio bi na za to sagrađenu otoku uz otok Sheppey u Kentu, osamdeset kilometara istočno od središta Londona. Zvat će se Britannia, objavio je konzorcij Testrad.

Testrad najavljuje šest pista u roku od sedam godina, po cijeni od 47,3 milijarde funta. Neće biti nužno rušenja kuća ni industrijske infrastrukture.

Početkom ove godine šefovi londonskih aerodroma Hethrowa, Gatwicka i Stansteda zatražili su od vlade da im dopusti gradnju dodatnih pista kako bi riješili problem nedovoljnih kapaciteta, a Johnson se njihovu planu žestoko protivio.

On je već prije predlagao novu zračnu luku od četiri piste koja bi se gradila istočno od središnjeg Londona, na otoku Grainu, ili dublje u estuariju Temze, na umjetnome otoku.

(Hina) xvm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙