FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hamnei i Rohani pozdravili sporazum

Autor: mtau
TEHERAN, 24. studenog 2013. (Hina/AFP) - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei i predsjednik Hasan Rohani pozdravili su u nedjelju sporazum s velikim silama o iranskom nuklearnom programu koji, po Teheranu, priznaje pravo Irana na obogaćivanje uranija na njegovu tlu.

"Treba zahvaliti pregovaračkoj ekipi za ovaj uspjeh", rekao je Hamnei. U pismu predsjedniku Rohaniju dodao je da se i dalje treba opirati prekomjernim zahtjevima drugih zemalja na području nuklearne energije.

"U sporazumu pravo na obogaćivanje uranija na iranskom tlu je prihvaćeno... a struktura sankcija počela je pucati", rekao je Rohani u izjavi koja je prenesena na televiziji.

"Svako može imati svoju vlastitu interpretaciju, ali pravo Irana na obogaćivanje jasno je navedeno u tekstu", kazao je Rohani.

Ponovio je da Iran "nikad nije pokušao niti će pokušati" izraditi atomsko oružje. Također je kazao da je zemlja spremna na suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju kako bi se riješile sve nejasnoće i sumnje oko nuklearnog programa.

Naglasio je da su se "velike sile obvezale ukinuti sve sankcije do kraja pregovora, kako one UN-a tako i američke i europske".

Iran i velike sile (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka) postigli su u nedjelju rano ujutro u Ženevi sporazum o iranskom nuklearnom pitanju.

Po sporazumu, Teheran bi na šest mjeseci trebao zaustaviti nuklearne aktivnosti, a zauzvrat će mu biti ublažene sankcije.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙