FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodnim turnirom završeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Autor: zdra
VUKOVAR, 23. studenog 2013. (Hina) - Memorijalnim međunarodnim taekwondo turnirom "2. Vukovar open 2013." danas je završilo obilježavanje 22. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koje je počelo 14. studenoga i održano je pod geslom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta".

Središnji događaj, kolonu sjećanja koja na dan pada grada, 18. studenoga ide od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja kako bi odala počast žrtvi Vukovara, obilježio je ove godine incident. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara poveo je kolonu od vukovarske bolnice ranije, mimo protokola, nakon čega je državni vrh bio spriječen uključiti se te se uputio na Ovčaru.

Dok iz državnog vrha ističu kako im je toga dana onemogućeno sudjelovanje u koloni sjećanja te im nije preostalo drugo nego, nakon sigurnosne procjene, odustati od daljnje hodnje, iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara tvrde da je, tko god je htio, toga dana mogao doći do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

U koloni sjećanja prema procjeni gradskih vlasti okupilo se više od 40.000, a po procjeni Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, oko 100.000 sudionika.

Tijekom obilježavanja Dana sjećanja održan je znanstveni skup Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar "Vukovar '91. – dvadeset i druga godina poslije" na temu "Vukovar 91-genocid i memoricidna baština EU", izložba fotografija Zdravka Komšića, Festival domoljubne poezije, a komemorativnim skupovima obilježeno je i stradanje branitelja i civila u gradskoj četvrti Borovo naselje te u Veleprometu i Ovčari.

Održani su i IX. novinarsko-književnički susreti "Grad-to ste vi" u spomen na ratnog novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića ubijenog na Ovčari. Izvan službenog protokola održan je tradicionalni stručno-znanstveni skup "Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro".

U bitki za Vukovar, koja je počela 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada, po podacima vukovarske bolnice, ubijene su 1.624, a ranjeno 1.219 osoba dok je nakon okupacije, u srbijanske logore odvedeno oko 8.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz potpuno razrušenog grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

(Hina) xzdra yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙