FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za ubojstvo optužen liječnik koji je pomagao u potrazi za Bin Ladenom

Autor: mtro
PEŠAVAR, 23. studenog 2013. (Hina/AFP) - Liječnik koji je CIA-i pomagao u potrazi za čelnikom al-Kaide Osamom bin Ladenom 2011., optužen je za ubojstvo i prijevaru, objavio je u subotu službeni izvor.

"Liječnika Šakela Afridija jedna je žena optužila za ubojstvo njezina djeteta", rekao je jedan neimenovani visoki dužnosnik u Pešavaru, a Afridijev odvjetnik je potvrdio optužbu.

Jedna žena iz okruga u plemenskom području na sjeverozapadu zemlje, uporištu islamista, optužila je Afridija za ubojstvo njezina sina 2007.

Ona je ispričala da je taj liječnik tri puta operirao slijepo crijevo njezinom sinu, koji je umro nakon treće operacije.

Liječnik je također optužen za prijevaru, jer nije kirurg i nije smio operirati.

CIA je regrutirala Afridija za vođenje lažne kampanje cijepljenja u Abotabadu, gdje se nalazio Bin Laden, u nadi da će mu uzeti DNK uzorak kako bi ga identificirali, što Afridiju nije uspjelo jer nije imao pristup toj obitelji.

Nakon američkog napada u kojem je ubijen Bin Laden u svibnju 2011., Pakistan je uhitio Afridija i osudio ga na 33 godine zatvora zbog veza s militantnom skupinom Laškar-e-Islam.

Pakistan je tu presudu poništio u kolovozu zbog proceduralne greške i naložio novo suđenje.

Afridi je prezime koje dijele članovi istoimenog paštunskog plemena.

(Hina) xtm xdv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙