FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Raste broj djece vojnika u Srednjoafričkoj Republici

Autor: akoz
ŽENEVA, 22. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Broj djece vojnika u Srednjoafričkoj Republici zahvaćenoj unutarnjim sukobima više se nego udvostručio i dostigao 6000 posljednjih mjeseci, objavili su Ujedinjeni narodi u petak.

Svjetske sile, predvođene Francuskom, nastoje obuzdati krizu za koju su Pariz i dužnosnici UN-a upozorili da bi mogla voditi genocidu u Srednjoafričkoj Republici koja se našla u kaosu nakon što su pobunjenici u ožujku svrgnuli predsjednika.

Oko 400.000 ljudi napustilo je svoje domove od početka ustanka i međusobnih odmazdi.

UNICEF, UN-ova agencija za djecu, upozorila je na složenu krizu u kojoj su lokalne zajednice uspostavile skupine za samoobranu kako bi zaustavile nasilje sjevernjačkog, većinski muslimanskog, pobunjeničkog saveza Seleka koji je preuzeo vlast. To je dovelo do naglog rasta broja djece uključenih u sukob.

"Vrlo se povećao. Možemo taj broj u oružanim skupinama procijeniti na između 5000 i 6000", rekao je na konferenciji za tisak u Ženevi Souleymane Diabate, UNICEF-ov predstavnik u Srednjoafričkoj Republici.

UNICEF je priopćio da je u travnju, mjesec dana nakon ustanka Seleka saveza, bilo više od 2000 dječaka i djevojčica vojnika.

Taj je broj s pobunom porastao na 35000 i naglo se povećao s rastom nasilja, rekli su djelatnici humanitarnih organizacija, dodavši da se djeca bore i u savezu Seleka i u milicijama koje se bore protv njega.

(Hina) xakoz yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙