FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je za listopad ove godine iznosila 20,3 posto, što je povećanje za 1,2 postotna boda u odnosu na rujan, za koji je stopa iznosila 19,1 posto, pokazuju danas objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku. Tako je stopa registrirane nezaposlenosti za listopad ponovno premašila 20 posto, razinu na kojoj je zadnji put bila u travnju. Na međugodišnjoj razini, u odnosu na listopad prošle godine, stopa registrirane nezaposlenosti za isti ovogodišnji mjesec viša je za 0,7 postotnih bodova, budući da je za listopad prošle godine iznosila 19,6 posto. Krajem listopada u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je 344.444 nezaposlenih osoba, što je 6,4 posto ili za 20.661 osobu više nego krajem rujna. Nezaposlenost je porasla i na međugodišnjoj razini, u odnosu na listopad lani, i to za 3,3 posto ili 11.044 osobe. Broj nezaposlenih je početkom ovog tjedna premašio 350 tisuća, a prema dnevnim podacima koje objavljuje HZZ na svojim mrežnim stranicama, trenutni broj nezaposlenih približio se brojci od 354 tisuće.

ZAGREB - Vodstvo Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) zabrinuto je zbog daljnjeg urušavanja gospodarstva i nastavka krize te smatra da Hrvatskoj treba korjenita promjena ekonomske politike i beskompromisna provedba reformi, priopćeno je danas iz HUP-a. Izvršni odbor i Savjet HUP-a, koji su na zajedničkoj sjednici analizirali aktualno stanje u gospodarstvu, izražavaju duboku zabrinutost ozbiljnošću situacije i trendovima koji nedvosmisleno ukazuju na daljnje pogoršanje svih ekonomskih parametara kao i na daljnje urušavanje hrvatskog gospodarstva. Upozoravaju da se od početka krize 2008. pa sve do danas nije uspjelo preokrenuti negativne trendove te da se sve do sada učinjeno u pokušajima rješavanja krize pokazalo nedovoljnim i očigledno ne daje rezultate. Stoga je, kažu u HUP-u, jasno da nam treba odlučna i duboka promjena dosadašnjeg smjera ekonomske politike te beskompromisna provedba reformi. Imperativ za Vladu mora biti povećanje kreditnog rejtinga kako bi se omogućilo jeftinije zaduživanje države bez kojeg nema obuzdavanja rastućeg proračunskog deficita i duga. Dodaju da izravni negativni utjecaj na gospodarstvo ima i daljnji rast državnog duga te rast kamatnih stopa po kojima se zadužuje država jer to poskupljuje cijenu kapitala i financiranja za tvrtke, ali i za građane. Poslodavci nisu zadovoljni konačnim prijedlogom izmjena ZOR-a.

ZAGREB - Čelnici Hrvatske elektroprivrede (HEP) predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare prvi tržišni proizvod HEP-a za kućanstva - "Hepi" koji kupcima omogućuje ostvarenje popusta i raznih drugih pogodnosti. Kupci koji se odluče za Hepi moći će ostvariti popuste od 4,5 do 5,5 posto u odnosu na osnovnu cijenu (cijene univerzalne usluge), ovisno o trajanju ugovora koji sklope s HEP Opskrbom, a korisnici koji se učlane u program vjernosti moći će ostvariti popust i do 8,3 posto, kazala je direktorica HEP-ova sektora za razvoj proizvoda i usluga Vlatka Kamenić Jagodić. Najveća pogodnost koju HEP nudi unutar usluge Hepi je mogućnost plaćanja električne energije prema stvarnoj mjesečnoj potrošnji uz odgodu od mjesec dana te mogućnost oslobođenja plaćanja opskrbne naknade. Predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić kaže da je uvođenje Hepija dio HEP-ove strategije koja se temelji na dugoročnom odnosu s kupcima. Dio te strategije je fiksna zagarantirana cijena unutar Hepija u razdoblju od tri godine. Tako se kupcima koji ugovor sklope do kraja ožujka 2014. jamči da se cijena električne energije iz osnovnog cjenika neće mijenjati tijekom ugovorenog trajanja ugovora. Po podacima HEP-a, do 1. studenoga HEP-ova konkurencija privukla je 27 tisuća kupaca, a HEP ih ima 2,3 milijuna, od čega je oko 2,1 milijun kupca iz kategorije kućanstva.

BRUXELLES - Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić započeo je u petak prijepodne u Bruxellesu sastanak s povjerenikom za regionalnu politiku Europske komisije Johannesom Hahnom. Grčić i Hahn razgovaraju o hrvatskim pripremama i izradi potrebnih strateških i operativnih dokumenata za povlačenje sredstava iz europskih fondova u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju. U kohezijskom i strukturnim fondovima EU-a od 2014. do 2020. za Hrvatsku je namijenjeno 8,03 milijarde eura. Taj novac se može povući samo na temelju dobro pripremljenih projekata. U Europskoj komisiji se dodaje da neće biti riječi o povezivanju juga Hrvatske s ostatkom zemlje jer predstudija izvedivosti, koja je trebala biti objavljena ovih dana, još nije gotova zbog bolesti šefa konzultantskom tima koji radi na izradi te studije.

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 11,2 milijuna kuna tvrtki Sardina iz Postira na Braču za opremanje objekta za preradu i konzerviranje ribe. Kako se navodi u priopćenju Agencije, riječ je o sredstvima iz IPARD programa. Tvrtki Sardina d.o.o. iz Postire na Braču isplaćeno je 11,25 milijuna kuna, a ulaganje se odnosilo na opremanje objekta za preradu i konzerviranje ribe. Korisnik je opremio tri linije - za konzerviranje srdele, za ručno konzerviranje ribe i za riblju paštetu. Izgradnjom nove tvornice očekuje se porast proizvodnje na oko 40 milijuna konzervi godišnje, kao i intenzivna proizvodnja novih proizvoda - 15 milijuna proizvoda riblje paštete, 1.000 tona slane ribe te 2.000 tona smrznute ribe za izvoz. Kapacitet smrzavanja ribe u novoj tvornici je 150 tona ribe dnevno, a kapacitet skladištenja smrznute ribe 4.000 tona.

ZAGREB - Robna kuća Ikea danas je na svojim web stranicama objavila natječaj za novi val zapošljavanja u budućoj robnoj kući u Zagrebu, a traže 29 nova djelatnika. Kako navode iz Ikee, otvoreno je devet pozicija za ukupno 29 budućih djelatnika, a natječaj je otvoren do 1. prosinca. Iz Ikee su podsjetili kako se za 11 pozicija za 22 radna mjesta oglašenih na natječaju u listopadu prijavilo približno 2.200 kandidata. Kandidatima je najprivlačnija bila pozicija voditelja raznih odjela prodaje robne kuće, za koju je zaprimljeno 658 prijava. Uzimajući u obzir današnji i listopadski natječaj, Ikea je u zadnja dva mjeseca otvorila mogućnost zapošljavanja za 51 osobu, dok će idući natječaj za radna mjesta biti početkom iduće godine kad će zapošljavati otprilike 200 zaposlenika robne kuće. Ikea robna kuća u Zagrebu otvorit će se u ljeto 2014., na istočnom ulazu u grad Zagreb kod Ivanje Reke, a ukupno će imati oko 300 zaposlenika.

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizirala je nacionalni štand na međunarodnom sajmu državne sigurnosti MILIPOL. koji se od 19. do 22. studenoga 2013. održava u Parizu, a na kojem izlaže deset hrvatskih proizvođača vojne i policijske opreme, izvijestili su danas iz HGK. Na sajmu MILIPOL iz Hrvatske predstavljaju se tvrtke Agencija Alan, HS Produkt, Šestan Busch, Varteks-PRO, Odjeća, Inkop obuća, Hemco, Kapko, Galeb i Foto Soft. Iz HGK prenose izjavu direktora tvrtke Šestan Busch Alojza Šestana kako je na sajmu za hrvatsku vojnu industriju iskazan veliki interes. Prema najavama, tvrtka Šestan Busch polučila je toliki interes da je već osigurala punu zaposlenost proizvodnje za prvih deset mjeseci 2014., te će morati povećati svoje proizvodne kapacitete, stoji u priopćenju HGK. Iz Komore dodaju da će pojačati svoje aktivnosti usmjerene ka poticanju izvoza i promocije industrije u inozemstvu te najavljuju organizirani nastup i na idućem sajmu vojne opreme, EUROSATORY, koji se također održava u Parizu u lipnju 2014.

ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan ove godine iznosila je 5.428 kuna, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). U odnosu na prosjek iz kolovoza, prosječna je neto plaća za rujan smanjena za 85 kuna, odnosno nominalno za 1,54 posto. U odnosu na rujan 2012. godine, pak, bilježi se nominalni rast prosječne plaće i to za 62 kune ili nominalno za 1,15 posto. Po prvim podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za rujan ove godine iznosila je 7.796 kuna. To je nominalno 1,72 posto manje u odnosu na prosjek bruto plaće za kolovoz, ali i 1,22 posto više u odnosu na prosječnu bruto plaću za rujan prošle godine.

ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks oko podneva bio je u blagom minusu, prekinuvši 6-dnevni pozitivni niz. Crobex je oko podneva bio u blagom minusu, za 0,03 posto, na 1,771 bodu. Crobex10 oko podneva se spustio za 0,2 posto, na 999 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 3,2 milijuna kuna. Najveći promet do podneva imala je dionica HT-a, od 927,5 tisuća kuna. Cijena joj se spustila 0,85 posto, na 173,05 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, sa 710.000 kuna prometa. Cijena joj je u blagom plusu, za 0,06 posto, na 1.400 kuna. Nešto više trguje se i dionicom Jadroplova, kojom je ostvareno više od pola milijuna kuna prometa, uz blagi rast cijene, za 0,05 posto, na 80 kuna. Najveća gubitnica do podneva je bila dionica Diokija, čija je cijena potonula 12,16 posto, na 13 kuna, uz 220.000 kuna prometa.

ZAGREB - Kuna je ovog tjedna na tečajnim listama Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema većini inozemnih valuta, osim u odnosu na američki dolar. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, kuna je prema euru oslabila za 0,38 posto, a srednji tečaj eura na kraju ovog tjedna iznosi 7,649800 kuna. Na razini iznad 7,64 kune srednji tečaj eura zadnji je put bio početkom siječnja 2005. godine. Na tjednoj razini najviše je, za 0,72 posto, prema kuni povećan tečaj švicarskog franka. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 6,216317 kuna. Za 0,59 posto kuna je oslabila i prema britanskoj valuti, a srednji tečaj funte tjedan završava na razini od 9,168025 kuna. Nasuprot tome, tečaj američkog dolara na tjednoj je razini smanjen za 0,11 posto, pa njegov srednji tečaj iznosi 5,661067 kuna. U odnosu na jučerašnju tečajnu listu pak kuna je prema euru oslabila za 0,14 posto, prema funti 0,19 posto, a prema franku za 0,26 posto, dok je u odnosu na dolar ojačala za 0,42 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙