FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Članice Američko-jadranske inicijative nastavljaju jačanje suradnje i pomoć ISAF-u

Autor: rmav
SARAJEVO, 20. studenog 2013.(Hina) - Načelnici i visoki dužnosnici glavnih stožera oružanih snaga država-članica Američko jadranske inicijative (A 5), u kojoj sudjeluje i Hrvatska, u srijedu su u Sarajevu potpisali zajedničku izjavu kojoj su potvrdili spremnost za jačanje suradnje, uključujući nastavak sudjelovanja u mirovnim misijama u svijetu poput one u Afganistanu.

"Razvitak i održavanje temeljnih sposobnosti za individualni i regionalni doprinos u trenutnim i budućim operacijama potpore miru jesu i bit će naša potreba, izazov i prioritet", stoji u izjavi kojom je zaključen sedamnaesti redoviti sastanak visokih dužnosnika oružanih snaga Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore te SAD.

U ovoj inicijativi u statusu promatrača sudjeluje i Srbija.

Sastanak u Sarajevu posebice je bio posvećen izazovima mirovnih misija na temelju iskustava stečenih sudjelovanjem u sastavu multinacionalnih snaga ISAF-a u Afganistanu.

Domaćin sastanka, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga BiH general Anto Jeleč kazao je novinarima kako je konstatirano da se sve zemlje regije suočavaju s proračunskim ograničenjima koja utječu i na vojsku pa je suradnja i razmjena iskustava najbolji put da se se te poteškoće prevladaju.

Potvrdio je i kako su svi koji su već uključeni u operacije u Afganistanu pripravni poduprijeti ISAF u prestojećem tranzicijskom razdoblju.

"Ostat ćemo do kraja i bit ćemo spremni u odlučnoj podršci post ISAF-u da djelujemo zajedno", izjavio je general je general Jeleč.

Zaključak sarajevskog sastanka je i kako bi se trebao pojačati rad na projektima NATO koncepta pametne odbrane (Smart Defense), ali i na regionalnom pristupu protuzračnoj odbrani.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙