FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu 20. studenoga

Autor: kgab
ZAGREB, 19. studenog 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu, 20. studenoga:

ZAGREB - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastat će se sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem (u 16 sati, državna rezidencija, Visoka 22). Kako se očekuje, glavna tema razgovora bit će pitanje devizne štednje hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci, koje ponovno opterećuje odnose dviju zemalja.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović uručit će Cherifu Bassiouniju odličje Red kneza Branimira s ogrlicom, za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda RH u području pravne znanosti, međunarodnog kaznenog i humanitarnog prava, utvrđivanja činjenica o počinjenim zločinima tijekom ratova te zaštiti žrtava (Pantovčak, 18.30 sati). Bassiouni je umirovljeni profesor prava na američkom sveučilištu DePaul i član brojnih istražnih povjerenstava UN-a, među ostalim i za kršenja međunarodnog humanitarnog prava u ratu u bivšoj Jugoslaviji. Američki ga mediji često nazivaju začetnikom međunarodnog kaznenog prava.

STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta glasovat će o proračunu za 2014. godinu, prvom godišnjem proračunu iz novog sedmogodišnjeg razdoblja. Europski parlament u utorak je usvojio Višegodišnji financijski okvir (MFF) za razdoblje 2014-2020 u iznosu 960 milijardi eura i to je prvi višegodišnji proračun koji je manji od prethodnog.

STRASBOURG - Svečanost na kojoj će mladoj pakistanskoj aktivistici Malali Jusufzai biti uručena ovogodišnja nagrada Saharov, koju Europska unija svake godine dodjeljuje borcima za ljudska prava. Nagradu Saharov za slobodu misli Europski parlament dodjeljuje od 1988. godine, a nazvana je tako u čast i sjećanje na sovjetskog znanstvenika i disidenta Andreja Saharova.

ŽENEVA - Iran i šest svjetskih sila počinju novi krug pregovora o iranskom nuklearnom programu uz golema očekivanja i pritisak na predsjednike Hasana Rohanija i Baracka Obamu, jer se čini da je sporazum koji Zapadu treba donijeti sigurnost, a Iranu ublažiti sankcije nadohvat ruke kao nikad do sad.

SARAJEVO - Prizivno vijeće suda Bosne i Hercegovine izreći će pravomoćnu presudu Mevlidu Jašareviću kojega optužnica tereti za teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu počinjen u listopadu 2011. godine. Jašarević je ranije po toj optužnici osuđen na 18 godina zatvora no ta je presuda poništena po žalbi obrane i naložena je obnova postupka. Jašarević je otvorio vatru na veleposlanstvo i pritom je ranio policajca angažiranog na osiguranju. Svoj je čin nazvao prosvjedom zbog američke intervencije u Afganistanu.

SARAJEVO - Ministarstvo obrane BiH organizira konferenciju načelnika glavnih stožera zemalja članica Američko-jadranske inicijative (A5) posvećenu prioritetima u očuvanju kapaciteta za kolektivnu obranu nakon misije ISAF-a. Na konferenciji će sudjelovati načelnici glavnih stožera oružanih snaga Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Slovenije i zamjenik zapovjednika Američkog zapovjedništva za Europu (USEUCOM) viceadmiral Charles Martoglio.

Dežurni urednici:

Noć: Srđan Baković

Prijepodne: Renata Tomašević

Poslijepodne: Ivo Lovrić

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙