FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Jašareviću pravomoćno 15 godina (duže)

Autor: rmav
SARAJEVO, 20. studenog 2013.(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine u srijedu je izrekao pravomoćnu presudu od 15 godina zatvora Mevlidu Jašareviću proglasivši ga krivim za kazneno djelo terorizma koje je počinio napadom na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011. godine.

Jašarević je tada na američko veleposlanstvo ispalio oko stotinu metaka teško ozlijedivši policajca. Maksimalna zapriječena kazna za ovakva kaznena djela u BiH je 20 godina zatvora, a sud je kaznu od 15 godina ocijenio odgovarajućom uz konstataciju kako se Jašarević tijekom suđenja iskreno pokajao za počinjeno djelo.

"Optužba je tijekom suđenja nedvojbeno dokazala kako je počinjen teroristički čin s ciljem zastrašivanja stanovništva i pritiska na vladu druge države", kazao je predsjedatelj sudskog vijeća Hilmo Vučinić obrazlažući presudu.

Jašarević, srbijanski državljanin, pucao je 28. listopada 2011. godine iz strojnice na američko veleposlanstvo u Sarajevu i pritom teško ozlijedio policajca Mirsada Velića, angažiranog na osiguranju. Tijekom napada koji je trajao gotovo sat vremena ispalio je 105 metaka, a na kraju je onesposobljen pogotkom policijskog snajperista te potom uhićen.

Sudsko vijeće je procijenilo kako je taj napad počinjen s predumišljajem odnosno kako ga je Jašarević poduzeo kao pripadnik zajednice radikalnih islamista-vehabija čije je sjedište u selu Gornja Maoča u sjevernom dijelu BiH. Suci su dokazom u korist optužbe ocijenili i oporuku koju je Jašarević snimio prije napada kada je pojasnio kako time želi prisili NATO snage na povlačenje iz Afganistana.

Utvrđujući visinu presude sud je ipak uvažio i olakotne okolnosti, prije svega činjenicu da je Jašarević tijekom suđenja iskazao kajanje zbog počinjenog napada opisavši ga kao "glup i tužan čin". "Dao Bog da sam brinuo o ženi i djetetu, a ne o Afganistanu", kazao je Jašarević na iznošenju završnih riječi obrane ranije ovog mjeseca.

Sudsko vijeće je procijenilo kako je to, uz Jašarevićevu razmjernu mladost, dovoljan razlog da mu se izrekne manja kazna od maksimalno zapriječenih 20 godina zatvora.

"Uvjereni smo da je kazna od 15 godina zatvora čvrst dokaz o odlučnosti BiH da zaštiti svoje građane od terorizma i ovakvih kaznenih djela", kazao je sudac Vučinić dodajući kako je to važno jer je i sama BiH suočena s realnom opasnošću od terorizma.

Presuda izrečena u srijedu je ujedno i pravomoćna i na nju se ne mogu žaliti ni obrana ni tužiteljstvo. Ta kazna je izrečena nakon ponovljenog suđenja do kojeg je došlo zbog žalbe obrane na prvostupanjsku presudu kada je Jašarević u prosincu 2012. bio osuđen na 18 godina zatvora i nakon što je utvrđeno da mu nije bilo osigurano pravo na odgovarajuću obranu.

Optužbe za suučesništvo u napadu na američko veleposlanstvo tada su oslobođeni Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić. Oslobađajuća presuda za Ahmetspahića i Fojnicu je i potvrđena, a to je ujedno bio razlog zbog kojega je tužiteljstvo u ponovljenom postupku Jašareviću odustalo od od optužbe za udruživanje u organiziranu terorističku skupinu.

Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac je nakon izricanja pravomoćne presude izjavio novinarima u Sarajevu kako smatra da je izrečena kazna isuviše stroga.

"Kazna je enormno previsoka", kazao je Dupovac izrazivši žaljenje što sud nije uzeo u obzir sve potencijalno olakotne okolnosti.

Najavio je kako će stoga vjerojatno pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti postupak preispitivanja presude. "Bila mi je čast zastupati Jašarevića", kazao je Dupovac poručivši kako je i izmijenjeni način ponašanja i odijevanja njegova branjenika tijekom suđenja dokaz preobrazbe koju je prošao.

Jašarević se na ročištima tijekom drugostupanjskog postupka baš kao i na izricanju presude pojavljivao uredno obrijan te u trapericama i košulji za razliku od prvog suđenja kada je i odijevanjem jasno demonstrirao pripadnost vehabijama.

Nakon napada na veleposlanstvo SAD u Sarajevu Jašarevića je i američko ministarstvo pravosuđa stavilo na popis traženih osoba tereteći ga zbog počinjenog terorističkog djela. SAD, međutim, nikada nisu zatražile Jašarevićevo izručenje, a njegov odvjetnik Dupovac komentirajući tu činjenicu ranije je ocijenio kako nije ni moguće da se Jašareviću dva puta sudi za isto kazneno djelo.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙