FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica osnutka PHPD Zora u karlovcu

Autor: vhor
KARLOVAC, 20. studenog 2013. (Hina) - Stručnim skupom „Hrvatsko zborsko pjevanje jučer i danas“, okruglim stolom i svečanim koncertom - obilježit će se u subotu u Karlovcu 155. obljetnica osnutka Prvog hrvatskog pjevačkog društva (PHPD) „Zora“, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Gradskom kazalištu „Zorin dom“.

Uz PHPD „Zora“, pod vodstvom Radmile Bocek nastupat će i zbor „Ina“ iz Zagreba, pod vodstvom Bojana Pogrmilovića, a njihovi će gosti biti i Viktor Vidović na gitari, Ivana Divić na oboi, Astrid Pavletić na violini, Hrvoje Kralj na kontrabasu, Kaja Farski na udaraljkama i Ognjen Gravora na klaviru, a posebni gost bit će i predsjednik Hrvatske udruge zborovođa Branko Starc.

Program koncerta za sada je tajna, da bi bio iznenađenje, no počet će jednom folklornom skladbom Emila Cosetta, a vrhunac koncert trebao bi biti skup arija iz „Guslača na krovu“, u zajedničkoj izvedbi oba zbora.

Posjetitelji koncerta moći će kupiti CD s odabirom pjesama današnjega, vrijednim nagradama nagrađivanoga, sastava Zore koji je snimljen povodom ove važne obljetnice.

Ravnatelj Zorin doma Srećko Šestan istaknuo je da je ime „Prvo hrvatsko pjevačko društvo 'Zora'“ originalno ime, koje je kroz povijest bilo zabranjivano, kao i rad zbora od 1945. do 1978. godine.

Kako je kazao ravnatelj Šestan, zbor je ubrzo nakon obnove ponovno zaživio punim sjajem, a povijesno mu je ime mu vraćeno 1990. godine.

Kazalište „Zorin dom“, sagrađeno prije 120 godina upravo za potrebe rada i nastupa PHPD Zora, pokušalo je u povodu današnje obljetnice izraditi repliku barjaka s povjesnih fotografija, no nije se ustanovilo kojih je boja on bio.

"Poznato je da je barjak 1945. godine bio spaljen, jer je predstavljao simbol hrvatstva, zato molim sve one koji se barjaka sjećaju, ili čak one 'udbaše' koji su upalili šibicu pod njim, da se jave s informacijom kojih je boja bio, da nagađanjem ne krivotvorimo povijest, već da izradimo njegovu vjernu repliku, kazao je Šestan.

(Hina) xvhor ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙