FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 20. studenog 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

KOLKATA - Dvadeset četiri zlatne poluge kojih vrijednost premašuje 700 tisuća eura, skrivene u toaletu zrakoplova u zračnoj luci indijskoga grada Kolkate (nekadašnja Calcutta), pronašla je ekipa za čišćenje, objavile su u srijedu aerodromske vlasti. Indija je uz Kinu najveći potrošač zlata na svijetu, a krijumčarenje je u porastu otkako su vlasti ove godine tri puta povećale uvozne carinske pristojbe kako bi smanjile potražnju. Zrakoplov kompanije Jet Airways bio je stacioniran u zračnoj luci nakon leta iz Patne na istoku Indije, no prethodno je obavio nekoliko međunarodnih letova. "Ekipa za čišćenje pronašla je vreće zlata u toaletu", rekao je direktor zračne luke B.P. Mishra. Vlasnik zlatnih poluga nije se još javio. Vrijednost zlatnog tereta procjenjuje se na 70 milijuna rupija, ili 738.620 eura.

LONDON - Najnoviji nastavak serijala o bucmastoj Londončanki Bridget Jones iz pera Helen Fielding, autobiografija glumca Davida Jasona, te knjige komičarki Dawn French i Jennifer Saunders u užem su izboru za jednu od najprestižnijih britanskih književnih nagrada National Book Award, piše britanski BBC. Fielding je nominirana u kategoriji popularne proze za svoj treći roman iz serijala o Bridget pod naslovom "Bridget Jones: Luda za dječakom", koji je nakon objave prošli mjesec naišao na mješovitu reakciju čitatelja i kritike. List Sunday Times nazvao ga je "emocionalno neautentičnim", a Daily Telegraph opisao ga je riječima "sramotan", "budalast" i "nerealan". Čitatelji su pak zasuli društvene mreže nezadovoljnim komentarima na autoričinu odluku da "ubije" šarmantnog i dragog Marka Darcyja.

LONDON - Francuski mladić kojega su zbog pretilosti odbili prevoziti britanska zračna kompanija, ali i prekoocenaski brod Queen Mary, vratio se u Europu nakon sage u potrazi za prijevoznikom pošto mu je besplatni let osigurala kompanija Virgin Airways. Kevin Chenais (22) iz francuskoga mjesta blizu Švicarske, boluje od hormonalnog poremećaja i teži 230 kilograma. Tegobe su iskrsnule kada je imao samo šest mjeseci. Kreće se u kolicima na motorni pogon i ovisi o o boci kisika te liječničkoj njezi. Godinama se pokušavao izliječiti u klinici Mayo u Rochesteru (savezna država Minnesota) da bi njegova obitelj konačno odlučila vratiti ga kući, u Europu. Nevolje su nastale pri povratku jer je British Airways, kompanija koja je obitelj prevezla u SAD 2012., odbila ponovno ga prevoziti. Odbijenicu je mladiću dala i pomorska kompanija Queen Mary, a kao razlog obje su navele da nisu kadre osigurati mu potrebnu zdravstvenu skrb tijekom putovanja. Kako bi pronašla rješenje obitelj je morala tjedan dana ostati u New Yorku i potrošila novac na smještaj. U pomoć im je priskočila zrakoplovna kompanija Virgin Airways koja je mladiću ponudila "besplatan let" i prevezla ga do Londona odakle će se Eurostarom vratiti u domovinu.

LONDON - Riječ "Selfie" koja označava autoportret načinjen primjerice pametnim telefonom ili web kamerom po izboru Oxford Dictionaries riječ je godine zbog toga što je 17 tisuća posto porasla njezina upotreba tijekom protekle godine. "Selfie" je odabrana zbog toga što je riječ "dobila zamah na engelskom govornom području u 2013. te se proširila iz društvenih medija u uobičajenu govornu oznaku za autoportretsku fotografiju", naveo je Oxford Dictionaries u priopćenju. Riječi se prvi puta pojavila na australskom internetskom forumu 2002. Riječ godine ne mora nastati u protekloj godini i ne mora dugo ostati u upotrebi, kaže urednica Judy Pearsall iz Oxford Dictionaries.

LONDON - Reper Eminem kazao je u intervjuu za BBC kako je zahvalan što je preživio ovisnost o tabletama za spavanje. "Sigurno sam mogao krenuti drugim putem", kazao je 41-ogodišnji zabavljač čije je pravo ime Marshall Mathers. On je 2005. proveo u bolničkom liječenju od ovisnosti. Kaže kako mu je sada bolje i da može ostvariti dobar kontakt s publikom. "Znam da je na svijetu mnogo ovisnika s ovakvim problemima koji ne uspiju", kazao je.

LONDON - Trideset godina od posljednjeg zajedničkog projekta "Smisao života Montyja Pythona", svi živući članovi antologijske skupine britanskih komičara ponovno će se okupiti na kazališnom projektu koji bi službeno trebao biti najavljen ovoga četvrtka, piše britanski BBC. "Ponovno se okupljamo i pripremamo kazališni nastup - i to za stvarno", potvrdio je za BBC jedan od Pythonovaca Terry Jones. "Prilično sam uzbuđen. Nadam se da ćemo zaraditi strašno puno novaca i da ću moći otplatiti hipoteku!", našalio se Jones. Odluka o ponovnom okupljanju službeno bi trebala biti najavljena na tiskovnoj konferenciji u Londonu u četvrtak, u kojoj će uz Jonesa sudjelovati John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam i Michael Palin.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙