FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH: 14. hrvatski kontigent u misiji KFOR

Autor: nkot
ZAGREB, 18. studenog 2013. (Hina) - U mirovnu operaciju NATO-a KFOR (Kosovo Force) na Kosovu danas je iz vojarne "Knez Trpimir" iz Divulja ispraćen prvi dio snaga 14. hrvatskog kontingenta, priopćio je MORH.

Kontingent čine 18 pripadnika Oružanih snaga RH, većinom iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva višenamjenska helikoptera Mi - 171 Sh, a zapovjednik 14. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR je satnik Stjepan Jović.

"Odlazite na Kosovo kao donositelji mira i stabilnosti, a ujedno predstavljate Hrvatsku i Oružane snage radeći zajedno sa saveznicima u provedbi NATO-ve operacije", rekao je zapovjednik 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO pukovnik Karol Lučan.

Prije polaska na Kosovo satnik Jović istaknuo je kako su svi pripadnici dobro uvježbani i pripremljeni za operaciju. "Očekuje nas rad u multinacionalnom okružju, znatan broj pripadnika već je sudjelovao u međunarodnim misijama i raduje nas što ćemo svojim djelovanjem doprinijeti uspješnosti cijele operacije", rekao je Jović.

Temeljna je zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području kampa Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu, prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba, a pod izravnim je zapovijedanjem zapovjednika operacije te se izmjenjuje svaka četiri mjeseca.

Ostali dio snaga 14. kontingenta bit će upućen na područje operacije idućih dana, čime će se završiti potpuna rotacija snaga 13. i 14. kontigenta HRVCON u NATO, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙