FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 6. studenog

Autor: rkor
ZAGREB, 6. studenog 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 6. studenog:

ZAGREB - Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja raspraviti prijedlog odluke da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojem bi građani trebali odgovoriti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene. Raspisivanje referenduma Saboru je predložio Odbor za Ustav, na zahtjev građanske inicijative 'U ime obitelji', koju je potpisalo više od 740 tisuća građana, a čiji su potpisi Saboru dostavljeni još u lipnju. Većina u odboru za Ustav prošlog je tjedna Saboru odlučila predložiti raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili tek o pokretanju procesa ustavnih promjena, ali ne i o samoj promjeni Ustava. Predsjednik odbora Peđa Grbin (SDP) tada je protumačio da građani na referendumu ne mogu izravno promijeniti Ustav, nego da o tome u konačnici odlučuju zastupnici, koji, napominje, imaju neobvezujući mandat i ne može ih se prisiliti da prihvate referendumsku odluku. Na takvo je tumačenje reagirao Ustavni sud, koji je Saboru poslao upozorenje da bi potvrdan odgovor na referendumsko pitanje značilo promjenu Ustava s trenutačnim pravnim učinkom i da Sabor dalje o tomu nema što odlučivati. (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović i suradnici održat će radni sastanak sa članovima Odbora za obranu Hrvatskog sabora te Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora (10 sati, Hrvatsko vojno učilište "Petar Zrinski", Ilica 256b). Tom prigodom bit će prezentirano izvješće o realizaciji plana nabave MORH-a za 2013. te plan nabave MORH-a za 2014. godinu.

ZAGREB - Zagrebačka nadbiskupija na konferenciji za novinare predstavit će projekt "Kateheza za odrasle" (11 sati, prostorije pastoralnih ureda, Branjugova 1). Kateheza će se održavati svakog utorka tijekom cijele pastoralne godine, a jednom mjesečno katehezu će uživo, putem interneta, predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. O projektu će govoriti mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, vlč. Tomislav Subotičanec, predsjednik Povjerenstva za župnu katehezu i vlč. Ivica Budinšćak, pročelnik Tiskovnog ureda.

ZAGREB - Hrvatska kršćanska koalicija (HKK) održat će mirni prosvjed ispred zgrade Vlade (10 sati, Trg sv. Marka). Članice Koalicije žele ukazati na nevoljkost Vlade da potpiše međusobno zadovoljavajući Ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa te da poštuje Ustav koji jamči jednakost svih vjerskih zajednica. HKK upozorava da je Europski sud u prosincu 2010. jednoglasno utvrdio da hrvatska Vlada nije postupila prema članicama Koalicije kao prema drugim vjerskim zajednicama, za što nema objektivnog i razumnog opravdanja. Na prosvjedu će HKK dijeliti letke kako bi javnost upoznala s činjenicom da u Hrvatskoj postoje manjinske zajednice koje nemaju ista prava kao i drugi.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

poslijepodne - Milka Ćurković

navečer - Tomislav Rubić

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xrkor ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙