FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatsko Muslimansko bratstvo poziva na dijalog

Autor: mtro
KAIRO, 16. studenog 2013. (Hina/AFP) - Islamistička koalicija pobornika Mohameda Mursija pozvala je u subotu na dijalog kako bi Egipat izašao iz krize i nije kao preduvjet zahtijevala povratak na vlast svrgnutog predsjednika.

Koalicija koju vodi Muslimansko bratstvo ukazuje na državni udar i odbija priznati vlast koju je postavila vojska. Ona poziva sve revolucionarne snage, političke stranke i domoljubne osobe da pokrenu dijalog radi izlaska iz sadašnje krize.

Koalicija prvi puta nije spomenula Mursijev povratak na vlast, što redovno ističe kao preduvjet za pregovore. Imam Jusef, čelnik stranke Asala, članice koalicije je rekao da islamisti ne postavljaju nikakav preduvjet. Jedan član stranke Sloboda i pravda je rekao da su islamisti otvoreni za razgovore o Mursijevoj ostavci uz poštivanje ustava.

U priopćenju koalicije se traži "povratak na ustavnu zakonitost i demokratski proces koji uključuje sve političke pokrete, kako nitko ne bi monopolizirao proces ili iz njega bio isključen".

Navođenjem zakonistosti oni aludiraju na svrgavanje predsjednika, raspuštanje senata i suspenziju ustava 3. srpnja kada je vojska uhitila Mursija. Od tada je privremena vlada pokrenula smjernice kojima se predviđaju parlamentarni izboru u veljači ili ožujku i predsjednički na ljeto. Nova vlast uvjetuje pregovore njihovim prihvaćanjem tog plana.

Nakon svrgavanja jedinog demokratski izabranog predsjednika, privremena vlada nasilno svladava njegove pobornike. Više od tisuću ljudi, uglavnom Mursijevih pobornika je smrtno stradalo, a više tisuća islamisita je uhićeno, uglavnom čelnika Muslimanskog bratstva.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙