FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski plan reforme "bez presedana" - dužnosnik

Autor: vkla
PEKING, 15. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Kineski plan reforme koji je dobio zeleno svijetlo partijskih čelnika je "bez presedana", a nakon odluke o većoj ulozi tržišta u gospodarstvu očekuju se fundamentalne promjene, izjavio je u petak visoki partijski dužnosnik.

Nakon četverodnevnog plenuma Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) okončanog u utorak, čelnici su zaključkom da je u idućem desetljeću potrebno provesti "duboke opće reforme" te posebice omogućiti tržištima da igraju jednu od "ključnih" uloga u raspodjeli resursa te reformirati javne financije.

"Kada reforme uđu u ključnu fazu moramo pokrenuti sveobuhvatne promjene kako bi produbili te reforme", kazao je Yang Weimin, zamjenik voditelja Ureda središnje vodeće grupacije za financijske i gospodarske poslove. Yang je pojasnio da se na ovom plenumu raspravljalo o sveopćim dubokim reformama koje, između ostalog, pokrivaju ekonomiju, politiku i okoliš.

Kina ima za cilj do 2020. ostvariti "odlučujuće rezultate" te će u središtu "sveobuhvatnih" reformi biti gospodarske promjene kako bi drugo gospodarsko svijeta bilo predvodnica budućeg rasta, priopćio je KPK nakon četverodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata 205 članova Centralnog komiteta. Kinesko gospodarstvo, nakon tri desetljeća rasta, pokazuje znakove posrtanja zbog prekapacitiranosti, gomile dugova i sve slabije konkurentnosti.

Bio je to treći plenum od tranzicije vlasti u Kini prošle godine, a treće plenarne sjednice obično služe novoustoličenim Centralnim komitetima kao odskočna daska za ključne gospodarske reforme. Neke reforme međutim, upozoravaju analitičari, naići će na žestok otpor moćnih interesnih skupina, poput lokalnih vlada ili državnih monopola, piše agencija France presse.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙