FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mol poslovao s neto gubitkom u trećem tromjesečju zbog preuređenja rafinerije

Autor: gple
BUDIMPEŠTA, 15. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Mađarska naftna i plinska grupa Mol izvijestila je danas da je treće tromjesečje zaključila s neto gubitkom zbog otpisa povezanog s preuređenjem talijanske rafinerije u logistički centar dok je odjel prerade i prodaje zabilježio najbolji rezultat u tri godine.

U razdoblju od srpnja do rujna Mol je zabilježio neto gubitak od 30 milijardi forinti (133 milijuna dolara) zbog preuređenja rafinerije u Mantovi u logistički centar, što je sa sobom donijelo otpis u iznosu 123 milijarde forinti. U istom prošlogodišnjem razdoblju kompanija je zabilježila neto dobit od 67,6 milijardi forinti.

Čista CCS dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (čista EBITDA prilagođena za vrijednost zaliha) smanjena je na godišnjoj razini osam posto ali je u odnosu na prethodno tromjesečje uvećana 20 posto i iznosila je 138 milijardi forinti.

Neto prihodi iznosili su 1.429 milijardi forinti i stagnirali su na godišnjoj razini.

U Molu ističu da je segment traganja i priozvodnje u trećem tromjesečju profitirao od viših prosječnih realiziranih cijena ugljikovodika dok je odjel prerade i prodaje zabilježio najbolji tromjesečni rezultat u tri godine, zahvaljujući povećanom obujmu prodaje ali i boljim maržama za derivate i poboljšanoj iskorištenosti rafinerija.

U prvih devet mjeseci ove godine čista EBITDA prilagođena za vrijednost zaliha iznosila je 394 milijarde eura i niža je osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Neto prihodi su u razdoblju od siječnja do rujna iznosili 4.042 milijarde forinti, što je jedan posto manje nego u istom razdoblju lani.

U odjelu prerade i prodaje čista EBITDA prilagođena za vrijednost zaliha poskočila je u devetomjesečnom razdoblju za 26 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 134 milijarde forinti, usprkos smanjenim rafinerijskim maržama u naftnoj industriji.

"Izvanredan rezultat postignut je zahvaljujući povećanoj prodaji derivata i boljoj iskorištenosti rafinerija, poboljšanim maržama za petrokemikalije i provedenim mjerama pobnoljšanja efikasnosti", navodi Mol u priopćenju.

Odjel traganja i proizvodnje zabilježio je u devetomjesečnom razdoblju EBITDA pročišćenu za posebne stavke u iznosu 270 milijardi forinti, što je 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, zbog pada cijena plina na mađarskom i hrvatskom tržištu, smanjene proizvodnje plina u srednjoj Europi i prodaje polja u Rusiji.

"Mol je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario pozitivne rezultate, posebno kada se uzme u obzir izazovno vanjsko okruženje s kojima se kompanija suočava u više aspekata", ističe izvršni direktor i predsjednik uprave Zsolt Hernadi.

Skreće pozornost i na "snažnu bilancu koja omogućuje širok prostor za moguće neorganske korake".

"Fokusiramo se na aktivniji pristup upravljanju portfeljom, posegno u segmentu traganja i proizvodnje nafte, kako bismo stvorili potencijal za rast u kratkoročnoj perspektivi", kazao je Hernadi u priopćenju.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙