FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bošnjačke stranke traže zasebnu nastavu za bošnjačku djecu u RS

Autor: zkre
SARAJEVO, 14. studenog 2013. (Hina) - Čelnici većinski bošnjačkih stranaka SDA, SDP-a BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke za BiH (SBiH) poduprli su zahtjeve roditelja oko 60 djece koji tjednima ne pohađaju nastavu u mjestu Konjević Polju u Republici Srpskoj i prosvjeduju ispred zgrade Ureda visokog međunarodnog predstavnika u Sarajevu tražeći održavanje nastave iz nacionalne skupine predmeta na bošnjačkom jeziku umjesto po programu vlasti većinskog srpskog entiteta.

Kako su u četvrtak izvijestili mediji u BiH, vlasti RS-a odbijaju zahtjeve roditelja i djece te bošnjačkih stranaka pravdajući to propisima po kojima ne postoje uvjeti za održavanje nastave po bošnjačkom nastavnom planu i programu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je nakon zajedničkog sastanka s predstavnicima roditelja djece iz Konjević Polja, koji je sinoć okončan, izjavio da je odgovornost na izvršnoj vlasti RS-a te da taj entitet ne pripada samo srpskom narodu i da moraju prilagoditi obrazovni sustav.

"Ovo je vjerojatno najbitnije političko pitanje u ovom trenutku u BiH i važnije od rješavanja predmeta Sejdić-Finci", rekao je Izetbegović nakon višesatnog sastanka.

Po riječima predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića radi se o segregaciji i aparthejdu prema bošnjačkoj djeci u školama Republike Srpske.

"Mogu reći da su se SBB, SDP, SDA i Stranka za BiH u potpunosti usuglasile s tim da su zahtjevi roditelja nešto što RS, pogotovo predsjednik (Milorad) Dodik, mora ispoštovati", rekao je Radončić.

Ministar obrazovanja FBiH Damir Mašić iz SDP-a BiH istaknuo je da će bošnjačke stranke tražiti razgovore s dužnosnicima iz RS i Ureda visokog međunarodnog predstavnika kako bi se riješio ovaj problem.

Ministar obrazovanje Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da ne postoje tehnički uvjeti za odvijanje zasebne nastave u školi u Konjević Polju zbog malog broja bošnjačke djece. Upozorio je da će djeca, koja zajedno roditeljima prosvjeduje u središtu Sarajeva, izgubiti pravo na školsku godinu ukoliko se do 23. studenog ne postigne dogovor s vlastima u Republici Srpskoj.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙