FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović u Ljubljani s Tuerkom i Pahorom

Autor: lfia
LJUBLJANA, 13. studenog 2013.(Hina) - Predsjednik Ivo Josipović boravio je u četvrtak u Ljubljani, gdje je na ljubljanskom sveučilištu predstavljena publikacija: "Vladavina prava: vodič za političare", te tom prilikom iznio poglede na značenje i zahtjeve vladavine prava zajedno s više istaknutih slovenskih pravnih stručnjaka, među ostalim i bivšim slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom, koji je preveo knjigu na slovenski jezik.

Tuerk je rekao da je vladavina prava središnje razvojno pitanje i jezgra građanske odgovornosti te temeljno etičko, političko i pravno načelo koje se tiče svih državljana. Bivši slovenski predsjednik je spomenuo i memorandum iz Mokrica, koji su u ožujku ove godine potpisali predsjednici vlada dviju država, rekavši da nije bio napisan "tako da bi se pomoću njega izbjegle različite interpretacije". Tuerk je time aludirao na to što je Hrvatska i Slovenija različito tumače engleski izraz "stay" koji je u sporazumu, napisanom na engleskom jeziku, naveden u vezi postupaka protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima. Hrvatska navodi da se radi o privremenom zastoju tih postupaka, u skladu s hrvatskim zakonom o parničkom postupku, dok Slovenija smatra da te postupke treba zaustaviti sve do konačnog okončanja spora.

Josipović, koji je u Ljubljanu došao na Tuerkov poziv, rekao je da je uvjeren da će vlade obiju država to pitanje riješiti na obostrano zadovoljstvo i da ni na jednoj strani nema želje da bi se izigrala druga strana.

Vladavina prava jedno je od najvećih postignuća demokracije, ali bi se moglo reći da je i dio "mitova i legendi" zapadne demokracije, jer svi postulati nisu onakvi kakvi su zapisani na papiru, a još manje to važi za praksu, naveo je Josipović u svom izlaganju, prenijela je slovenska tiskovna agencija STA.

Prije predstavljanja knjige predsjednik Josipović neformalno se sastao i sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, a razgovarali su o odnosima dviju susjednih država i regionalnim procesima, posebno suradnji u okviru tzv. procesa Brdo, doznaje se u uredu slovenskog predsjednika.

Knjiga "Vladavina prava: Vodič za političare" nastala je kao rezultat razgovora vođenih unutar Interakcijskog vijeća bivših šefova država i vlada, a pripremu knjige potaknuli su i pripremili Institut za ljudska prava i humanitarno pravo "Raoul Wallenberg" sa Sveučilišta Lund u Švedskoj te Haški institut za internacionalizaciju prava (Hiil) u Nizozemskoj. Namjera Vodiča je da pruži okvir političarima vezano uz osnovne elemente vladavine prava.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙