FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AKTUALNO PRIJEPODNE Ostojić: master planom za učinkovitiju zdravstvenu zaštitu

Autor: ktol
ZAGREB, 13. studenog 2013. (Hina) - Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je danas kako će iz master plana hrvatskih bolnica proisteći bolja dostupnost i učinkovitija zdravstvena zaštita.

Odgovarajući na pitanje SDP-ove Romane Jerković na saborskom Aktualnom prijepodnevu o tome kakve će promjene donijeti analiza poslovanja bolnica, odnosno tzv. master plan, Ostojić je rekao kako će se uvesti red umjesto nereda koji je vladao.

"Master plana bolnica ne treba se plašiti, ali je činjenica da će se ukidati pojedini odjeli u pojedinim regijama, no i otvarati u istoj toj regiji na drugom mjestu, uz bolje iskorištavanje kako ljudskih kapaciteta tako i materijalnih resursa", poručio je Ostojić.

Odjeli ili bolnice koje će se eventualno ukinuti, a takvih će biti, kazao je Ostojić, prijeći će u bolnice B tipa, za produženo liječenje, palijativu i hospicij.

"Otvorili smo međunarodni javni natječaj i javilo se 15 tvrtki, a zajedno sa Svjetskom bankom je izabrana tvrtka koja ima respektabilnu međunarodnu reputaciju, te su oni u završnoj fazi master plana koji će biti prezentiran Vladi tijekom prosinca", najavio je Ostojić.

Ukratko, pojasnio je, Hrvatsku se podijelilo u pet regija - panonska Hrvatska, južna Hrvatska, Istra i Primorje, Zagreb, središnja i sjeverna Hrvatska. "Cijeli niz bolnica ćemo povezati u regionalne bolničke mreže", rekao je navodeći kako će, primjerice, u sjevernoj Hrvatskoj Varaždin, Čakovec i Koprivnica biti jedan veliki KBC, jer skrbe o 450.000 stanovnika.

Odgovarajući na pitanje SDP-ovog Damira Rimca kada će krenuti prvi programi za davanje državne zemlje u zakup, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da su jučer raspisani natječaji za Beli Manastir, Cerovje, Jagodnjak, Kneževe Vinograde i Lovas. Jakovina očekuje da će se iz tjedna u tjedan objavljivati novi natječaji.

"Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu donesen je u proljeće ove godine, no trebalo je donijeti i petnaestak podzakonskih akata kako bi se raspisali novi natječaji, što je i učinjeno", rekao je Jakovina.

Najavio je da će uskoro u proceduru i Zakon o komasaciji koji bi trebao pomoći bržem okrupnjavanju poljoprivrednih gospodarstava.

(Hina) xkt/xibob ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙