FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Centar inkluzivne potpore IDEM predstavio novi projekt

Autor: ssku
ZAGREB, 13. studenog 2013. (Hina) - Centar inkluzivne potpore IDEM predstavio je danas svoj projekt "Stručnom potporom do obrazovanja za sve" za koji su novac putem natječaja dobili od europskog IPA programa i koji će se provoditi u pet gradova, 17 škola i pet posebnih ustanova.

Jednakost u obrazovanju za sve naš je cilj i veseli nas što ćemo s nešto više od 155 tisuća eura nepovratnog novca moći uključiti još djece s posebnim potrebama u redoviti sustav odgoja i obrazovanja, biti podrška roditeljima i raditi na stručnom usavršavanju mobilnih timova koji će pomagati djeci, roditeljima i nastavnicima, rekla je na predstavljanju programa kordinatorica projekta Jadranka Brkljačić.

Partneri u projektu su zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Centar za rehabilitaciju Ozalj-Jaškovo i Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac iz Šibenika.

Tijekom 20-godišnjeg stručnog djelovanja na području edukacijskog uključivanja i potpore razvoju inkluzivnog obrazovanja ovo je treći projekt financiran iz sredstava Europske unije koji je izradio i provodi IDEM. Njime će biti obuhvaćeno 60-tak učenika, njihovi roditelji, a kroz 34 radionice proći će više od 450 nastavnika, navela je voditeljica projekta Ljiljana Igrić.

U ime partnera Grada Zagreba Marinka Bakula Anđelić istaknula je kako je skrb o osobama s poteškoćama izuzetno važna, a ovakvim se projektima stvara i mreža potpore toj skupini ljudi, nastavnicima i asistentima. Nužnom potrebom ocijenila je institucionalno umrežavanje ovakvih projekta i aktivnosti.

A upravo potporu za umrežavanjem navela je i predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Mihaela Dubravac Šigir kazavši da se radi na novom sustavu kojim će se omogućiti da se kroz edukaciju osposobi što više osobnih asistenata koji bi se potom trajno zapošljavali u školama i ustanovama. Po podacima i analizama o broju osoba s teškoćama trebali bi imati oko 1500 asistenata, rekla je Dubravac Šigir.

Ravnateljica Centra za rehabilitaciju iz Ozlja Branka Novosel istaknula je kako će im sredstva iz projekta vrlo dobro doći, jer skrbe o 144 odrasle osobe, a rade i s 45 djece.

Kako u Hrvatskoj još nije u potpunosti razvijen sustav podrške uključivanju učenika s teškoćama u redovni obrazovni sustav, u okviru projekta izdana je i stručna publikacija koja će pridonijeti ostvarenju jednakosti u obrazovanju i stvaranju "škole za sve", rečeno je na predstavljanju.

(Hina) xsšh yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙