FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Marić (HDZ): vladajući žele smijeniti glavnog državnog revizora

Autor: ibob
ZAGREB, 12. studenog 2013. (Hina) - HDZ-ov član saborskog Odbora za financije Goran Marić optužio je danas Vladu da je u izmjene Zakona o državnoj reviziji krenula samo kako bi smijenila glavnoga državnog revizora Ivana Klešića.

Marić je to izjavio na sjednici Odbora, koji je danas većinom glasova u prvom čitanju podržao Vladin prijedlog izmjena Zakona o financijskoj odgovornosti.

Podsjetio je da je u nacrtu tog prijedloga, o kojem je provedena javna rasprava, bilo predviđeno osnivanje Odbora za fiskalnu politiku kao samostalnog tijela, u sklupu saborskog odbora.

Takve odredbe u tekstu koji je došao pred Sabor nema, a umjesto toga je predviđeno da Odbor za fiskalnu politiku djeluje u okviru Državnog ureda za reviziju, za što je nužno izmijeniti i Zakon o državnoj reviziji.

Takvu odredbu Marić je nazvao sablažnjivom, protivnom struci, razumu i Ustavu.

Na objašnjenja načelnice sektora za državni proračun u državnoj riznici Ivane Jakir Bajo da se od prvotnog prijedloga odustalo jer su Vladin Ured za zakonodavstvo i Ministarstvo uprave upozorili da se saborsko radno tijelo ne može osnovati zakonom, nego samo saborskim poslovnikom, Marić je uzvratio citirajući negativno mišljenje istog ministarstva na prijedlog da se taj odbor osnuje pri državnoj reviziji.

"Ja ovdje imam mišljenje Ministarstva uprave, koje vas upozorava da državna revizija ne može nadzirati rad Vlade, što bi trebao činiti Odbor za fiskalnu politiku", rekao je Marić.

Upitao je koji su motivi za takvo rješenje te zaključio kako se radi o smjeni glavnog državnog revizora.

"Recite otvoreno, treba promijenit zakon o državnoj reviziji, kako bi se smijenilo glavnog državnog revizora", poručio je Marić.

Njegov stranački kolega Ivan Šuker usprotivio se predloženoj promjeni fiskalnog pravila po kojem se udio proračunskih rashoda u BDP-u svake godine morao smanjivati za jedan postotni bod.

"Nakon objave fiskalnih projekcija, ovo je još jedna potvrda da se raspala fiskalna politika Vlade", ocijenio je Šuker.

(Hina) xibob yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙