FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO uhitio devet osoba zbog sumnje da su pirati

Autor: akoz
MOMBASA, 11. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Devet osoba uhićeno je zbog sumnje da su u nedjelju u Indijskom oceanu pokušali oteti danski brod za prijevoz nafte i kemijskih tvari, priopćile su u ponedjeljak NATO-ove regionalne snage za borbu protiv pirata.

Piratski napadi s Roga Afrike, prvenstveno iz Somalije, na najnižoj su razini od 2006. godine zbog poboljšanja mjera zaštite na brodovima i više pomorskih patrola mornarica zapadnih zemlja. U posljednjih nekoliko tjedna, međutim, bilježi se ponovno oživljavanje piratstva.

"Ovaj incident je i pozitivan primjer uspjeha međunarodne zajednice u sprječavanju piratstva i podsjetnik da moramo ostati budni", rekao je komodor Henning Amundsen, zapovjednik snaga pod nazivom "Oceanski štit".

Brod TORM KANSAS, u vlasništvu danske kompanije Torm A/S, bio je na putu iz Sikke u Indiji za Južnu Afriku kada su pirati otvorili vatru dok je prolazio istočno od Tanzanije. Napadače su odbili naoružani zaštitari s broda dok na mjesto napada nije pristigao NATO-ov Esbern Snare.

NATO je priopćio i da je drugi brod, kojega nije imenovao, na sličnom mjestu prije tri dana također napadnut iz manjeg broda ali su ga odbili zaštitari na brodu.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙