FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin: obilježena 20. obljetnica Medžlisa Islamske zajednice

Autor: skal
VARAŽDIN, 9. studenog 2013. (Hina) - U nazočnosti velikog broja muslimanskih vjernika u Varaždinu, čelnih ljudi muslimanske zajednice na čelu s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendijom Hasanovićem te predstavnicima lokalne vlasti, danas je svečano obilježena 20. obljetnica osnivanja Medžlisa Islamske zajednice u Varaždinu te otvorenje preuređenih prostorija.

Govoreći o povijesti Medžlisa u Varaždinu, efendija Hasanović istaknuo je veliku ulogu toga grada koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini primio veliki broj prognanika iz BiH, pokazavši na taj način veliko srce i širinu kada je u pitanju pomoć ljudima u nevolji.

Upravo zbog sve većeg broja vjernika muslimanske zajednice na sjeveru Hrvatske ukazala se potreba za uređenjem prostora za okupljanje vjernika, zbog čega je 1995. godina kupljena kuća u središtu Varaždina, a nedavno i proširena te obnovljena zahvaljujući pomoći i donacijama od ukupno 800.000 kuna.

Pomoć pri realizaciji toga projekta pružio je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, lokalne vlasti, ali i brojne tvrtke, rekao je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Varaždin Samidin Alili.

Medžlis u Varaždinu okuplja članove muslimanske zajednice iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, oko stotinu obitelji.

Efendija Hasanović u svom je govoru izrazio uvjerenje da obnovljeni prostori Medžlisa potvrđuju multi religijsko opredjeljenje Varaždina i Varaždinske županije, te da će ti prostori "razbijati" predrasude o muslimanskoj zajednici i islamu. Oni će zasigurno biti mjesto susreta i širenja znanja o islamu, zaključio je Hasanović.

S takvom se ocjenom složio i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Josip Hehet, ističući da će novi prostori, osim za molitvu, služiti i za izgradnju povjerenja i suradnju između pripadnika različitih vjeroispovjesti. U ime Katoličke crkve, te kao predstavnik biskupa Varaždinske biskupije, svečanosti je nazočio kancelar biskupije Antun Peričić.

(Hina) xskal ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙