FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: "Šokačka rič"

Autor: zdra
VINKOVCI, 8. studenog 2013. (Hina) - "Šokačka rič", kulturna i znanstvena manifestacija koja čuva od zaborava šokački govor, proučava i njeguje jezičnu baštinu Slavonije, počela je danas u Vinkovcima predstavljanjem zbornika radova s prošlogodišnje manifestacije i prvim dijelom znanstvenog skupa "Slavonski dijalekt", dok su večeras na prigodnoj svečanosti dodjeljene nagrade ovogodišnjim dobitnicima.

Veliki zlatni dukat primio je akademik, književnik, književni znanstvenik, prevoditelj i scenarist Pavao Pavličić, dok je mali zlatni dukat pripao umirovljenom učitelju iz Đeletovaca nedaleko Vinkovca, Zvonimiru Vanđuri.

Zahvaljujući se na nagradi, Pavao Pavličić istaknuo je značaj koji "Šokačka rič" ima kao specifična manifestacija kakvih je, ocjenio je, malo u Hrvatskoj. Priznao je da o slavonskom dijalektu ne zna puno, ali s obzirom na to da je rođeni Vukovarac, Slavonija mu nije strana i dobro poznaje njezinu kulturu i tradiciju.

"Zahvalan sam "Šokačkoj riči" što je primjetila jednog malog seoskog učitelja, te ga je odlučila nagraditi ovom nagradom koja meni puno znači i pokazuje mi da netko ipak zamjećuje ono što sam cijeli život radio njegujući tradiciju i odgajajući naraštaje učenika da ne zaborave tko su i odakle su", kazao je Zvonimir Vanđura.

Skup s brojnim stručnim sudionicima vodi Anica Bilić iz vinkovačkog Centra za znanstveni rad HAZU koja je u kratkom obraćanju istaknula kako je "Šokačka rič" postala sveslavonski pokret za očuvanje kulturne i tradicijske baštine Slavonije te je proteklih godina izrasla u prepoznatljivu i priznatu kulturnu i znanstvenu manifestaciju u Hrvatskoj.

Nakon dodjele nagrada, održana je književna večer "Štokavčići", posvećena mladim baštinicima i promicateljima slavonskog dijalekta iz desetak osnovnih škola s vinkovačkog i županjskog područja te Strizivojne u Osječko-baranjskoj županiji.

Središnja tema ovogodišnje "Šokače riči" posvećena je slavonskom dijalektu u leksikografiji uz sudjelovanje niza hrvatskih jezikoslovaca, književnih znanstvenika i ostalih stručnjaka.

Manifestacija završava sutra, drugim dijelom znanstvenog skupa "Slavonski dijalekt".

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙