FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro Manfred Rommel, popularni sin "Pustinjske lisice"

Autor: ilov
ZAGREB/STUTTGART, 8. studenog 2013. (Hina) - Manfred Rommel, dugogodišnji popularni gradonačelnik Stuttgarta, kojega je u njegovoj bogatoj političkoj karijeri uvijek pratila sjena njegova oca Erwina Rommela, poznatog pod nadimkom "Pustinjska lisica", preminuo je u četvrtak u dobi od 84 godine.

Manfred Rommel, diplomirani pravnik, godinama je radio kao dužnosnik u vladi Baden-Wuerttemberga, gdje je dogurao do položaja državnog tajnika zaduženog za financije. Nakon smrti gradonačelnika Stuttgarta Arnulfa Kletta, Rommel je predložen za kandidata Kršćansko-demokratske unije (CDU) za tu dužnost i on je pobijedio na izborima te je na dužnosti ostao 22 godine, od 1974. do 1996., postavši vrlo popularan i izvan granica svoga grada.

Rommelova popularnost zasnivala se i na činjenici da je on sin poznatog Hitlerova feldmaršala Erwina Rommela, koji je na ratištima u sjevernoj Africi stekao vojničku slavu pod imenom "Pustinjska lisica" (Wuestenfuchs), a obiteljsko podrijetlo i povijesna uloga "Pustinjske lisice" izazivale su kontroverze koje su pratile njegova sina kroz cijeli njegov život.

Feldmaršal Erwin Rommel proslavio se kao ratnik u Drugome svjetskom ratu u Africi i nacionalsocijalističke vlasti slavile su ga kao svoju ikonu. Međutim, u međuvremenu su se bile pojavile vijesti da je sudjelovao u uroti protiv Hitlera, zbog čega je 1944. izvršio samoubojstvo. Dok jedni kritiziraju Rommela kao predstavnika njemačkog militarističkog duha i smatraju da se nije dovoljno distancirao od nacionalsocijalizma, drugi ga pak slave kao junaka koji je kao vrhunski profesionalni vojnik zauzeo stajalište protiv Hitlera i to platio životom.

Te kontroverze pratile su i karijeru njegova sina, koji se međutim brzo prometnuo u popularnog političara koji razumije probleme svojih sugrađana. Posebno je zabilježeno zauzimanje Manfreda Rommela za dostojan pokop članova terorističke Frakcije crvene armije (RAF), riječima: "Nakon smrti mora prestati svako neprijateljstvo".

Manfred Rommel snažno je utjecao na politički život Stuttgarta i nakon prestanka karijere gradonačelnika, a ostao je poznat i po nekolicini knjiga u kojima je nudio svoju političku filozofiju i aforizme.

(Hina) xilov ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙