FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Capriles traži od Pape da posreduje u dijalogu s Madurom

Autor: vrad
CARACAS, 6. studenog 2013. (Hina/AFP) - Čelnik venezuelske oporbe Henrique Capriles zatražio je u srijedu u Vatikanu od pape Franje da posreduje u političkom dijalogu nakon, kako je rekao, prijetnja i ucjena režima predsjednika Nicolasa Madura.

Capriles, guverner države Mirande na sjeveru Venezuele, rekao je uoči odlaska iz zemlje da će od Svetog Oca zatražiti da olakša političku kohabitaciju dok ne jenja politička napetost nastala nakon predsjedničkih izbora u travnju.

"Došao sam zamoliti Papu da se Crkva, koja u mojoj domovini ima veliku mobilizacijsku moć, zauzme za promicanje dijaloga", rekao je novinarima nakon privatne audijencije.

"Podsjetio sam Papu da vlada ozračje sukoba i da vlada iz dana u dan prijeti i ucjenjuje. Crkva može promicati miran i demokratski izlaz iz krize", ocijenio je.

Usto je zatražio od Pape da se zauzme za "zatvorenike savjesti". Sveta Stolica nije komentirala sadržaj razgovora.

Capriles je predao papi Bergogliu pisma građana prikupljena preko župnih crkava bliskih oporbi. Katolička crkva je zatražila da se pisma ne prikupljaju u crkvama.

Istaknuo je kako ima povjerenja u novog državnog tajnika Pietra Parolina, nekad nuncija u Venezueli, kako bi Sveta Stolica poduprla venezuelsku biskupsku konferenciju u posredovanju.

Konzervativni oporbeni čelnik Capriles je poražen u izbornoj utrci s Madurom, s razlikom od 1,49 posto, pa je poslije osporio rezultate i poveo diplomatsku ofenzivu tražeći potporu za svoju stvar.

Papa je u lipnju primio novog predsjednika Nicolasa Madura, nasljednika Huga Chaveza. Razgovarali su o "presudnom doprinosu" i "povijesnoj prisutnosti" Crkve na humanitarnom, zdravstvenom i prosvjetnom polju.

Franjo je od izbora u ožujku primio brojne latinskoameričke čelnike.

Dobri odnosi s Crkvom i ovim popularnim Papom dragocjeni su za ugled južnoameričkih političara.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙