FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa primio izaslanstvo Centra Simona Wiesenthala

Autor: vrad
VATIKAN, 24. listopada 2013. (Hina) - Papa Franjo je u četvrtak primio izaslanstvo Centra Simona Wiesenthala, međunarodne židovske organizacije za zaštitu ljudskih prava koja se, rekao je, bori sa "svim oblicima rasizma, nesnošljivosti i antisemitizma te čuva sjećanje na holokaust promičući međusobno razumijevanje kroz izobrazbu i društveno djelovanje", javila je vatikanska informativna služba.

Odmah je podsjetio da je ovaj susret bio zatražio Benedikt XVI. "koji je uvijek u našim mislima i u molitvi".

Zatim je podsjetio da je i sam više puta isticao kako je Crkva osudila antisemitizam: "Danas bih htio istaknuti da se problem nesnošljivosti mora rješavati u njegovoj cjelovitosti. Gdje god je neka manjina progonjena ili marginalizirana zbog njezine etničke ili vjerske pripadnosti, ugroženo je čitavo društvo. Svi se moramo smatrati odgovornima. Mislim napose na patnje i zlostavljanje, a gdjekad i pravi progon koji trpe mnogi kršćani na raznim mjestima. Dakle, moramo ujediniti naše snage kako bi pobijedila kultura poštovanja, razumijevanja i oproštenja."

No ta nužna izobrazba "nije obično prenošenje znanja. To je prenošenje proživljenog iskustva i istinski savez s novim naraštajima otvorenim za istinu. Imamo zadaću prenijeti im povijest dijaloga židovstva i kršćanstva, ali još više želju za susretom i za poznavanjem drugačijih ... Takav trud treba se poticati kako bi se zajedničkim silama rušili zidovi i izgradili mostovi među kulturama i vjerama. Idemo zajedno naprijed s povjerenjem, odvažnošću i nadom. Shalom!", zaključio je Papa.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙