FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac - tribina o Milošu Crnjanskom

Autor: vhor
KARLOVAC, 5. studenog 2013. (Hina) - Na večerašnjoj tribini o Milošu Crnjanskom (1993.-1977.) u karlovačkoj Gradskoj knjižnici profesor srpske književnosti na zagrebačkome Filozofskom fakultetu Dušan Marinković rekao je kako taj srpski književnik ni danas, 120 godina od rođenja, nije dovoljno istražen ni dovoljno upisan čak ni u srpsku kulturu kojoj dominantno pripada, iako je malo onih koji su pisali tako uspješno svoje autentične ili individualno prepoznatljive svjetove.

Dušan Marinković istaknuo je kako mu je želja potaknuti hrvatsku književnu publiku da upoznaju Crnjanskog i njegove romane i poeziju jer će time uroniti u teme smisla vlastitog postojanja. "Literatura je to u kojoj se kroz tjeskobu konstituiranja vlastitog identiteta, sukladno modernističkoj paradigmi, dolazi do individualnog 'ja' koje je nadređeno konceptima 'mi' ili našim kolektivitetima", rekao je.

Crnjanski je bio erudit, poliglot i prevoditelj, diplomat, memoarist, predavač književnosti, putopisac, ponajprije pjesnik i romanopisac čiji je prvi roman izdan u Zagrebu, a bio je član Društva pisaca Hrvatske od 1918. godine.

Organizatori tribine su karlovački Kulturno-informativni centar "Lukijan Mušicki", Centar za civilne inicijative i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Karlovca.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙