FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija niječe izvješća o nadzoru čelnika G20, Njemačka opovrgava Clappera

Autor: vkla
ZAGREB, 30. listopada 2013. (Hina) - Rusija je u srijedu opovrgla izvješća da su njezine obavještajne službe špijunirale stotine stranih izaslanika na summitu G20 u rujnu u Sankt Peterburgu, ocijenivši da se time želi skrenuti pozornost s problema koji uistinu postoje u odnosima Washingtona i europskih prijestolnica.

Pozivajući se na izvješće ureda za sigurnost Europskog vijeća talijanskim obavještajnim agencijama, Corriere della Sera je objavila da su Rusi za špijuniranje koristili poklone koje su dali izaslanicima, poput plišanih medvjedića, rokovnika i USB stikova za spajanje pametnih mobitela s osobnim računalima. Najmanje 300 takvih "poklona" je podijeljeno stranim dužnosnicima, tvrdi talijanski list.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov to, međutim, odlučno opovrgava. "To je nesumnjivo ništa drugo već pokušaj skretanja pozornosti s problema koji istinski postoje u odnosima europskih prijestolnica i Washingtona na nepotkrijepljene, nepostojeće probleme", uzvratio je Peskov.

Istovremeno se oglasio i Berlin gdje je dužnosnik njemačke protuobavještajne obavještajne službe BND Gerhard Schindler demantirao svog američkog kolegu koji je ustvrdio da su Nijemci špijunirali SAD na svom tlu.

"Nema operacije nadzora telekomunikacija iz njemačkog veleposlanstva u Washingtonu", izjavio je Schindler za Die Zeit. Naime, čelni čovjek američke obavještajne zajednice James Clapper i direktor NSA Keith Alexander u utorak su u Kongresu izjavili da američki "saveznici" provode špijunske aktivnosti protiv SAD-a.

(Hina) xvk yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙