FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska za obilježavanje 100 godina I. svjetskog rata, Dodik i dalje protiv

Autor: rmav
SARAJEVO, 4. studenog 2013.(Hina) - Francuski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Roland Gilles potvrdio je u ponedjeljak kako vlada njegove zemlje nastavlja s intenzivnim pripremama za obilježavanje 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata uključujući tu posebni program što će se prirediti u Sarajevu.

Veleposlanik Gilles je takvu poruku tijekom dana prenio predsjedniku vlade Sarajevske županije Suadu Zeljkoviću najavivši kako će u sve biti uključene i vlade niza drugih članica Europske unije.

"Želimo da ovo bude mjesto odakle će se poslati univerzalne, planetarne poruke mira i pomirenja", izjavio je francuski veleposlanik najavivši kako će tijekom ovog mjeseca o tome u Parizu govoriti i francuski predsjednik Francois Hollande.

Planirano je da, uz potporu francuske i vlada još nekih europskih zemalja poput Njemačke, u Sarajevu u lipnju iduće godine bude organizirano okupljanje povjesničara, umjetnika, sportaša i diplomata iz cijelog svijeta.

Središnji će događaj biti koncert Bečke filharmonije, koji će se održati u obnovljenoj sarajevskoj Vijećnici 28. lipnja u znak podsjećanja na atentat u kojemu je Gavrilo Princip ubio nadvojvodu Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Bit će organiziran i veliki skup povjesničara te niz kulturnih i sportskih priredbi poput biciklističke utrke koju će pomoći "Tour de France".

"Bitno je da drugačija, pozitivnija slika ode iz Sarajeva, a slike s te utrke bit će prikazane u Francuskoj kada se bude vozio 'Tour de France'", najavio je veleposlanik Gilles.

Županijski je premijer Zeljković kazao kako će i lokalne vlasti poduzeti sve što je potrebno da obilježavanje 100 godina od Prvog svjetskog rata bude dostojanstven događaj.

"Povijest dokazuje da Sarajevo ima posebno mjesto u njoj. Nadamo se da ćemo svi zajedno iskoristiti priliku i Sarajevo i BiH predstaviti u novom, ljepšem svjetlu", izjavio je Zeljković.

Za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika to je međutim i dalje projekt koji ima "antisrpsku dimenziju". On je novinarima u Banjoj Luci kazao kako zbivanja u Sarajevu idućeg lipnja "neće imati povijesnog utemeljenja" niti će voditi pomirbi. Podsjećajući kako su iz RS još ranije odbili poziv Francuske da sudjeluju u obilježavanju obljetnice u Sarajevu, Dodik je kazao kako će RS i Srbija same organizirati svoje podsjećanje na početak Prvog svjetskog rata.

"Dogovaramo na koji način centralno obilježiti taj događaj", kazao je Dodik pojašnjavajući kako će to najvjerojatnije biti u Višegradu odnosno u objektu "Andrićgrad" u vlasništvu Emira Kusturice i to na 28. lipnja. Najavio je i obnovu kuće u Bosanskom Grahovu u kojoj se rodio atentator Gavrilo Princip.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙