FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pakistanski premijer kaže da su u tijeku pregovori s talibanima

Autor: vmrs
LONDON, 31. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Pakistanski premijer Navaz Šarif rekao je u četvrtak da je njegova zemlja počela pregovore s talibanima kako bi se zaustavilo, kako kaže, ubijanje nedužnih ljudi i pripadnika služba sigurnosti.

Pakistanski talibani, krovna skupina manjih frakcija koje djeluju neovisno o afganistanskim saveznicima, bore se za stvaranje islamističke države u Pakistanu.

Pakistanska vlada želi pregovorima prekinuti višegodišnje sukobe, ali ta skupina koja je povezana s al Qaedom, dosad nije bil spremna pregovarati.

"Premijer je priopćio da je dijalog s talibanima počeo", kaže se u priopćenju londonskoga Visokoga povjerenika za Pakistan.

"Rekao je kako se nada i moli da taj dijalog uspije u pakistanskim ustavnim okvirima", dodaje se u priopćenju. Još se kaže kako Pakistan istovremeno jača svoje protuterorističke kapacitete.

Šarif je to objavio na sastanku sa zamjenikom britanskoga premijera Nickm Gleggom. Na tome je sastanku govorio i o pakistanskim odnosima s Indijom, o globalnome energetskom tržištu te o gospodarskim reformama u Pakistanu.

Britanski premijer David Cameron ugostio je Šarifa i afganistanskoga predsjednika Hamida Karzaija u Londonu početkom ovoga tjedna i razgovarao s njima o afganistanskome mirovnom procesu.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙