FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Špijuniranje: izvanredna sjednica Bundestaga 18. studenoga

Autor: mtau
BERLIN, 28. listopada 2013. (Hina/AFP) - Njemački zastupnici održat će 18. studenoga izvanrednu sjednicu na kojoj će se razgovarati o aktivnostima američke obavještajne službe NSA, koja se sumnjiči da je špijunirala 35 europskih čelnika, među kojima i samu kancelarku Angelu Merkel, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik kluba zastupnika CDU-a.

O tome je postignut sporazum između šefa konzervativaca u Bundestagu Volkera Kaudera i njegovog socijaldemokratskog kolege Franka-Waltera Steinmeiera, pojasnio je isti izvor. Održavanje sjednice tražili su i Zeleni i Ljevica.

Neki političari u Njemačkoj spominju kako bi bilo dobro čuti od bivšeg konzultanta američke NSA Edwarda Snowdena informacije o tome koliko je bilo rašireno nadziranje koje je vršila NSA. Na redovitoj konferenciji za novinare u vladi koja je organizirana prije objave o izvanrednoj sjednici Bundestaga, glasnogovornik ministarstva pravosuđa rekao je da nema pravnih prepreka koje bi spriječile da se pozove Edward Snowden, pod uvjetom da se zna njegova adresa kako bi mogao primiti poziv.

Na istoj konferenciji za novinare, koja je gotovo u cijelosti bila posvećena skandalu s NSA, glasnogovornik kancelarke Steffen Seibert rekao je da je činjenica da je američki veleposlanik pozvan u ministarstvo vanjskih poslova, "što se rijetko događa", odraz velike zabrinutosti koju su informacije o špijuniranju izazvale u Njemačkoj te da je hitno potrebno da se situacija razjasni.

Njemačko-američki odnosi važni su i zauzimaju središnje mjesto u našoj vanjskoj politici, rekao je.

Ovaj tjedan u SAD-u bi trebalo boraviti izaslanstvo njemačkih tajnih službi koje bi trebalo dobiti objašnjenja glede tvrdnji o prisluškivanju mobitela njemačke kancelarke od strane američkih tajnih službi.

Osim njemačkog izaslanstva, u Washingtonu boravi i izaslanstvo Europskog parlamenta jer su i oni među metama špijunaže.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙