FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Organizator napada na Mandelu dobio 35 godina zatvora

Autor: vmrs
ZAGREB, 29. listopada 2013. (Hina) - Glavni um burske bjelačke rasističke organizacije koja je htjela ubiti Nelsona Mandelu i crnce otjerati iz Južnoafričke republike osuđen je u utorak nakon desetogodišnjeg suđenja na 35 godina zatvora.

Južnoafrička medijska kuća SABC objavila je da je nekadašnji sveučilišni profesor Mike du Toit osuđen za izdaju jer je predvodio "Boeremag", rasističku organizaciju koja je zagovarala apartheid i pokušala 2002. izvesti državni udar kojim bi s čela najjačeg afričkog gospodarstva svrgnula Afrički nacionalni kongres.

Njegovi glavni suradnici Andre du Toit i Dion van den Heever osuđeni su na 20 godina zatvora.

Zapovjednik Boeremaga Tom Vorster i petorica članova bombaške ekipe koja je 2002. dignula u zrak brojne mete dobili su na visokome sudu u Pretoriji 25 godina zatvora.

Vorster je novinarima rekao kako nije očekivao tako strogu kaznu jer je već više od desetljeća u zatvoru. Bombaši Herman van Rooyen, Johan i Wilhelm Pretorius te Rudi Gouws dobili su jednaku kaznu kao Vorster. Treći brat Pretorius Kobus, koji je bio zadužen za izradu bomba, dobio je 20 godina zatvora jer se pokajao.

Sud je ocijenio da je Boeremag mogao izazvati kaos i krvoproliće te da mu je cilj bilo uništenje južnoafričke demokracije.

(Hina) xvm yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙