FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brahimi: sastanak u Ženevi prilika je za Sirijce

Autor: mhaj
DAMASK, 29. listopada 2013. (Hina/AFP) - Međunarodni izaslanik za Siriju Lahdar Brahimi u utorak je u Damasku rekao kako bi mirovna konferencija, koja će se održati krajem mjeseca u Ženevi, Sirijcima trebala poslužiti kao prilika da odluče o vlastitoj budućnosti.

"Konferencija u Ženevi sastanak je svih sirijskih strana i one bi, a ne ja, trebale dogovoriti tranzicijsku fazu i nastavak plana", rekao je Brahimi novinarima u Damasku.

Izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, trenutačno je na regionalnoj turneji, a u Damask je stigao nakon šest mjeseci, nakon razmirica i neslaganja s Bašarom al Asadom. Njegovo fokusiranje na sirijski karakter konferencije u Ženevi 2, za koju se zalažu SAD i Rusija, uslijedilo je nakon objave njegova intervjua u pariškom tjedniku Jeune Afrique (Mlada Afrika).

"Želim poručiti svim političarima i svim Sirijcima kako nas povijest uči da se nakon ovakve krize ne može ići natrag. Predsjednik Asad mogao bi korisno pridonijeti procesu tranzicije između prijašnje Sirije, one njegova oca i njegove te zemlje koju bih ja nazvao novom Republikom Sirijom", prenosi časopis.

Istodobno je sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu izvijestio o borbama i uspjesima kurdskih boraca u pokrajini Hasake na sjeverozapadu zemlje.

Kurdski militanti, članovi Povjerenstva za zaštitu naroda, zauzeli su sela Safu, Karhuk i Ausufije, koju su dosad držali džihadisti. Ponovno, nakon nekoliko mjeseci, džihadisti i Kurdi se spore oko kontrole sjeveroistokčnog dijela Sirije, bogatog naftom i žitnicom zemlje.

(Hina) xmh yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙