FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo BiH: Istraga o bijegu Ilijaševića u Hrvatsku

Autor: rmav
SARAJEVO, 28. listopada 2013.(Hina) - Policijski istražitelji upali su u ponedjeljak u kazneno-popravni zavod u Mostaru kako bi prikupili dokaze o okolnostima pod kojima je s izdržavanja kazne u Bosni i Hercegovini u Hrvatsku pobjegao Dominik Ilijašević zvani Como, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH.

Kako je navedeno iz bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva koje je naredilo pretragu, policija prikuplja i oduzima dokumentaciju povezanu s odlukama o upućivanju Ilijaševića na izdržavanje kazne od petnaest godina zatvora na koju je osuđen zbog počinjenih ratnih zločina u središnjoj Bosni.

"Nakon oduzimanja i pregleda dokumentacije Tužiteljstvo BiH i policijske agencije nastavit će aktivnosti oko utvrđivanja odgovornosti osoba koje su omogućile bijeg ovog osuđenika tijekom zatvorskog dopusta", stoji u priopćenju.

Ilijašević je zatvorsku kaznu izdržavao u Mostaru a pod nerazjašnjenim okolnostimna proteklog ljeta je pušten na godišnji odmor s kojega se nije vratio u predviđenom roku.

Tek nakon toga utvrđeno je kako je pobjegao u Hrvatsku i smjestio se na otoku Viru kod Zadra gdje je kao hrvatski državljanin zatražio i izdavanje osobnih dokumenata.

S obzirom da dvije zemlje ne izručuju svoje državljane, posredstvom Ministarstva pravosuđa BiH u Hrvatsku je ranije upućen zahtjev za priznavanje presude izrečene u BiH odnosno za upućivanje Ilijaševića na odsluživanje ostatka kazne u Hrvatskoj.

Iz Tužiteljstva BiH ističu kako se njegov bijeg "negativno odrazio na sigurnosnu situaciju i narušio proces uspostave vladavine prava i pomirenja u Bosni i Hercegovini i regiji".

Navedeno je i kako stoga Tužiteljstvo BiH zajedno sa policijskim agencijama i u suradnji sa Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske poduzima sve aktivnosti da se Ilijaševića uputi na izdržavanje zatvorske kazne te da se procesuira i kazni za bjekstvo sa izdržavanja kazne u BiH.

(Hina) xrmav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙