FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvo suđenje protukorupcijskim aktivistima u Kini

Autor: bcav
PEKING, 28. listopada 2013. (Reuters) - Kineski aktivisti koji su tražili da dužnosnici moraju objaviti svoju imovinu bit će u ponedjeljak izvedeni pred sud, što je prvi takav slučaj koji pokazuje da vlada neće toleritati dovođenje u pitanje svoga autoriteta.

Unatoč javno proklamiranoj borbi protiv korupcije, Kina je posljednih nekoliko mjeseci uhitila najmanje 15 aktivista, sudionika kampanje kojom se tražilo uvođenje obveze da dužnosnici javno objave svoje bogatstvo.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava opisuju njihovo uhićenje kako prvi veliki obračun nove vlade s aktivistima.

Liu Ping, Li Sihua i Wei Zhongping uhićeni su krajem travnja u Xinyu, u siromašnoj južnoj provinciji Jiangxi i optuženi za nezakonito okupljanje. Budu li osuđeni, prijeti im kazna do pet godina zatvora.

"Liu, Wei i Li su samo kap u moru i pokazuju kako se vlada namjerava odnositi prema protukorupcijskim aktivistima", rekla je Sophie Richardson, direktorica Human Rights Watcha za Kinu.

"Sve osim njihova puštanja na slobodu ozbiljno će uzdrmati vjerodostojnost vladine politike borbe protiv korupcije", istaknula je.

Dolazak Xia Jinpinga na mjesto predsjednika Komunističke partije u studenome prošle godine dao je nadu brojnim Kinezima u političke reforme, potičući ih da traže od dužnosnika objavu svoje imovine.

No, optužnica protiv aktivista jasan je znak da partija neće tolerirati otvoreno propitivanje njezine vlasti pod Xiem, unatoč njegovim tvrdnjama da će voditi tarnsparentniju politiku.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙