FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U nedjelju predsjednički izbori u Gruziji

Autor: kgab
ZAGREB, 25. listopada 2013. (Hina) - Gruzijci u nedjelju izlaze na izbore kako bi među 23 kandidata izabrali novog predsjednika države koji će zbog ustavnih promjena koje stupaju na snagu odmah nakon izbora imati samo dio ovlasti svog živopisnog prethodnika Mihaila Saakašvilija.

U nedjelju će Gruzijci moći birati između 23 predsjednička kandidata, što je dosad rekordan broj. Jedan od njih zamijenit će na dužnosti Saakašvilija koji se po ustavu nema pravo kandidirati nakon što je obnašao dva uzastopna mandata. Mnogi od tih kandidata su ili slabo poznati ili potpuno nepoznati javnosti, a neki nisu nikada bili aktivni u politici.

Po ispitivanjima javnog mišljenja, prava borba će se voditi između kandidata Gruzijskog sna Giorgija Margvelašvilija (44), bivšeg ministra obrazovanja i intelektualca s jako malo političkog iskustva i dvoje bivših predsjednika parlamenata: matematičara Davita Bakradzea (41) iz Saakašvilijevog Jedinstvenog nacionalnog pokreta (UNM) i odvjetnice Nino Burdžanadze (49), čelnice Demokratskog pokreta-Ujedinjena Gruzija.

Burdžandaze je bila jedna od čelnica gruzijske "revolucije ruža" 2003. u kojoj je na vlast došao Saakašvili. On je svrgnuo bivšeg šefa sovjetske diplomacije Eduarda Ševardnadzea s čela države, okrenuo je prema zapadu i počeo se udaljavati od Rusije. Burdžanadze je tada izabrana za predsjednicu parlamenta, ali je podnijela ostavku 2008. i osnovala je svoju stranku.

Među manje poznatim i nepoznatim kandidatima ima i jedan kriptolog, pokoji pristaša pokojnog nacionalističkog predsjednika Zvijada Gamsahurdije, nekoliko tvrdolinijaša gruzijske pravoslavne crkve i nekoliko poštovatelja Staljina. Nepoznanica je kako su oni uspjeli prikupiti potrebnih 25.000 potpisa od otprilike 3,54 milijuna gruzijskih birača kako bi se registrirali kao predsjednički kandidati.

Bilo je zanimljivih nastupa kandidata na televiziji, pa je tako sa Staljinovom bistom iza leđa dužnosnik Ujedinjene komunističke stranke Nugzar Avaliani (71) izjavio da će ako bude izabran oživjeti sustav kolhoza - zadružnih farmi iz doba bivšeg Sovjetskog Saveza. Avtandil Margiani, zamjenik premijera iz doba predsjednika Eduarda Ševarnadzea, gostovanje na televiziji je iskoristio kako bi poslao srdačnu rođendansku čestitku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kojeg u Gruziji malotko voli. Kandidat Mihail-Gela Saluašvili (55) najavio je njemu očitu stvar: "Bliži se sudnji dan i Gruzija mora spasiti svijet". Oporbeni aktivist Tamaz Bibluri (68) kandidirao se, kako je rekao na svojoj tiskovnoj konferenciji, jer su ga nagovorili prijatelji.

Analitičari sliježu ramenima kada ih pitaju kako su takvi kandidati uspjeli skupiti potrebne potpise. Neki se smiju i komentiraju: mala zemlja - puno velikih ega. "Neki od njih su vjerojatno jako popularni među svojim prijateljima i obitelji koje su greškom zamijenili za cijelu zemlju", izjavio je jedan psiholog. Od Gamsahurdije do Saakašvilija, Gruzijci su bili skloni čelnicima u stilu mesija koji bi dobili masu sljedbenika preko noći, kazao je.

Po rezultatima većine anketa, nitko od kandidata neće dobiti više od 50 posto, što znači da je vjerojatan drugi krug izbora. Favorit je Margvelašvili, bivši profesor filozofije i rektor prestižnog privatnog sveučilišta GIPA, kojemu, po nekim anketama, 47 posto ispitanika namjerava dati svoju potporu, a nakon njega su Bakradze s 15 posto i Burdžanadze s 12 posto.

Međutim, Margvelašvili je nedavno zakomplicirao stvari rekavši da će se povući iz utrke ako izbori ne budu zaključeni u prvom krugu. Neki smatraju da je to dio taktike Gruzijskog sna, stranke premijera Bidzina Ivanišvilija koja je došla na vlast na parlamentarnim izborima prošle godine, za mobilizaciju birača, budući da se mogući slabi odaziv smatra jednim od glavnih izazova predstojećih izbora.

Premijer Ivanišvili, koji je stekao veliko bogatstvo '90-ih godina prošlog stoljeća i koji se nalazi na Forbesovom popisu 200 najbogatijih ljudi na svijetu, rekao je da su predstojeći izbori važni za vladajuću koaliciju jer će oni pokazati odnos birača prema tome što je napravila vlada u godinu dana svog rada. "Prošla je godina dana od parlamentarnih izbora (1. listopada 2012.), pa se predstojeći izbori 27. listopada mogu smatrati referendumom o radi nove vlade", istaknuo je. On je izrazio nadu da će Margvelašvili osvojiti "ne manje od 60 posto glasova birača".

Ono zbog čega su ovi izbori posebni jest to da nije jako važno tko će na njima pobijediti. Nakon izbora stupaju na snagu ustavne reforme, usvojene prije tri godine kada je na vlasti bila Saakašvilijeva stranka UNM, koje većinu predsjedničkih ovlasti prenose na premijera. Predsjednik će zadržati uglavnom protokolarne funkcije, a zemlja prelazi s polupredsjedničkog sustava na parlamentarnu demokraciju.

Po novim ustavnim odredbama također se predviđa da vlada podnese ostavku nakon inauguracije novog predsjednika, a Ivanišvili je već najavio ostavku, ali i povlačenje iz politike. Novog premijera izabrat će Gruzijski san, stranka koja ima većinu u parlamentu, a formalno će ga nominirati predsjednik.

Za stranku UNM ovi izbori uglavnom predstavljaju priliku da potvrdi svoj status glavne oporbene snage u zemlji, a to može postići ako Bakradze pobijedi Burdžanadze i završi kao drugoplasirani.

Za pobjedu u prvom krugu kandidat mora dobiti više od 50 posto glasova. Ako nijednom od kandidata to ne uspije, drugi krug će se održati dva tjedna nakon što Središnje izborno povjerenstvo objavi konačne rezultate prvog kruga.

Margvelašvili je tijekom izborne kampanje obećao kontinuitet politike integriranja u NATO i Europsku uniju koji je pokrenuo Saakašvili. On također želi smiriti odnose s Rusijom koji su i dalje napeti nakon kratkog rata u kolovozu 2008. za kontrolu nad proruskim separatističkim gruzijskim teritorijem Južne Osetije. Otad dvije zemlje nemaju diplomatske odnose.

Ured OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) priopćio je da je predsjednička kampanja bila puno mirnija od kampanje za parlamentarne izbore prošle godine, ali da su je obilježile napetosti između Gruzijskog sna i oporbenog Saakašvilijevog UNM-a. Nekoliko bliskih Saakašvilijevih suradnika je uhićeno.

U izvješću ODIHR-a objavljenom pred izbore također se navodi da su na kampanju negativno utjecali navodi o političkom pritisku na predstavnike UNM-a u institucijama lokalne samouprave. Istaknut je i nedostatak "kritičkih analiza i analitičkog izvještavanja" gruzijskih medija koji su pratili kampanju.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙