FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Usvojene preporuke u vezi stanja okoliša u Hrvatskoj

Autor: dmak
ZAGREB, 24. listopada 2013. (Hina) - Odbor za politiku okoliša (CEP) UN-ove Gospodarske komisije za Europu (UN/ECE) na sjednici u Ženevi usvojio je danas preporuke na temelju svog Drugog izvješća o stanju okoliša u Hrvatskoj, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

U izvješću je prepoznat napredak koji je Hrvatska ostvarila od prošlog izvješća iz 1999. godine, a osobito u postupku pridruživanja EU. S obzirom da je Hrvatska uskladila nacionalno zakonodavstvo s europskom pravnom stečevinom na području zaštite okoliša i prirode, preporuke iz Izvješća se uglavnom odnose na jačanje provedbe već donesenih zakona i propisa. UN/ECE će Izvješće objaviti na proljeće 2014. i bit će javno predstavljano u Hrvatskoj.

Njegova svrha je unaprijediti upravljanje okolišem i ojačati mehanizme njegove zaštite kroz ocjenu trenutnog stanja u pojedinim državama i pružanje preporuka za buduće aktivnosti, ističe se u priopćenju.

Usvojene preporuke za Hrvatsku odnose se na tri osnovna područja - planiranje, kreiranje i implementacija okolišnih politika, zatim mobilizaciju financijskih resursa za zaštitu okoliša te integraciju okolišnih pitanja u gospodarstvo i promicanje održivog razvoja.

''Smatramo da su (preporuke) konstruktivne i da će značajno pridonijeti daljnjem poboljšanju sustava upravljanja okolišem u Hrvatskoj'', istaknuo je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza na sjednici CEP-a.

Program ocjene provedbe zaštite okoliša pokrenut je odlukom ministara zaštite okoliša na UN-ovoj konferenciji ''Okoliš za Europu'' 1991. godine, a Hrvatska se u njega prvi put uključila 1999. godine.

Dokoza, kao visoki predstavnik RH, CEP je upoznao s nacionalnim prioritetima u okolišnim politikama i izvijestio o planu provedbe preporuka Izvješća. Posebno je naglasio značajan napredak Hrvatske u uspostavljanju održivog sustava gospodarenja otpadom. Istaknuo je da glavni izazovi u području gospodarenja otpadom uključuju smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta i zatvaranje postojećih odlagališta neusklađenih sa zakonskim propisima.

Značajan izazov je i izgradnja centara za gospodarenje otpadom kamo će se preusmjeravati preostali otpad, pa je ključno uvesti primjeren sustav odvojenog prikupljanja otpada. U području gospodarenja otpadom, hrvatskoj vladi preporučen je nastavak rada na smanjenju broja lokalnih odlagališta, kroz suradnju resornog ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Jedna od usvojenih preporuka je jačanje razvojnih politika i poticanje investicija za razvoj zelenog gospodarstva. Dokoza je s tim u vezi istaknuo da je Hrvatska svjesna konkretnih koristi zelenog, niskougljičnog gospodarstva, učinkovitog raspolaganja resursima i smanjenja zagađenja u okolišu te će strateškim razvojem zelenog gospodarstva izravno stimulirati kreiranje novih, zelenih poslova i daljnji razvoj zelenih inovacija. Među preporuke je uvršteno i promoviranje javnih i privatnih investicija u zaštitu prirode te razvoj ekološkog turizma u skladu s načelima održivosti u kontinentalnom dijelu zemlje, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xdm yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙