FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijane špijunirali i Britanci

Autor: vrad
RIM, 24. listopada 2013. (Hina/AFP) - Talijane nisu uhodile samo američke službe, nego i Britanci, rekao je novinar Glenn Greenwald za talijanski tjednik L'Espresso koji će izaći u petak.

"Italija nije bila samo na meti sustava Prism koji su izradile američke službe. Britanske tajne službe su pomoću paralelnog sličnog programa Tempora špijunirale kablove s optičkim vlaknima za prijenos telefonskih razgovora, elektroničke pošte i internetskog prometa" u Italiji, ustvrdio je novinar kod kojega su spisi koje mu je povjerio Edward Snowden koji je iznio u javnost informaciju o postojanju američkog velikog sustava informatičkog nadzora.

Po njegovim riječima, važne informacije koje bi prikupljali, Britanci su razmjenjivali s američkom Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA).

Greenwald tvrdi da su talijanske tajne službe usto sudjelovale u prikupljanju metapodataka jer su imale "dogovor trećeg stupnja" s britanskom tvrtkom koja se bavila praćenjem komunikacija.

Uhođenje se obavljalo prikupljanjem podataka koji su se prenosili trima podmorskim optičkim kablovima s terminalima u Italiji, rekao je novinar.

L'Espresso dalje navodi da Britanci ne nadziru samo osobe i djelatnosti povezane sa suzbijanjem terorizma, nego i tvrtke, političare i državnike, kako bi doznali "političke planove inozemnih vlada".

Europska komisija ocijenila je u četvrtak u Bruxellesu da je došlo vrijeme da Europska unija "snažno i jedinstveno" nastupi pred Amerikancima, nakon najnovijih otkrića o američkom uhođenju u Europi, po kojima je bio nadziran čak i mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙