FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD zabrinut zbog tursko-američke vojne suradnje

Autor: rtom
ANKARA, 24. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države strahuju da bi turska odluka o gradnji raketnog sustava s tvrtkom iz Kine mogla oslabiti savezničku zračnu obranu, rekao je u četvrtak američki veleposlanik u Turskoj Francis Ricciardone, ali je odbacio da bi to pitanje moglo izazvati veći spor sa službenom Ankarom.

Washington je počeo "stručne" razgovore s Turskom o tome kakav bi učinak polučila turska proizvodnja sustava dalekometnih raketa s kineskom tvrtkom koja je pod američkim sankcijama. SAD smatra Tursku ključnim partnerom na Bliskom istoku s kojim dijeli niz interesa, od energetske sigurnosti da suzbijanja terorizma, ali ona više nije uvaženi saveznik kao nekad jer službena Ankara sve više nastoji igrati neovisnu ulogu na svjetskoj sceni.

"Ozbiljno smo zabrinuti što to znači za savezničku i zračnu obranu za nas i za Tursku", kazao je Ricciardone.

Članica vojnog saveza NATO-a, Turska je objavila u rujnu da je odabrala raketni obrambeni sustav FD-2000 kineske grupe China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC), a ne nekog ruskog, američkog ili europskog proizvođača.

S CPMIEC-om bi Turska mogla potpisati ugovor vrijedan 3,4 milijarda dolara, no još nije odlučila.

CPMIEC je pod američkim sankcijama jer je prekršio sankcije protiv Irana, Sjeverne Koreje i Sirije.

Zabrinutost zbog turskog odabira partnera izrazio je i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen jer kineski sustav nije kompatibilan sa sustavima drugih članica NATO-a te bi mogao oslabiti temeljna načela 28-članog saveza.

Ankara želi ojačati svoju zračnu obranu i domaću vojnu industriju u strahu od širenja sukoba iz Sirije i općenito zbog nestabilnosti Bliskog istoka.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je zabrinutost Zapada i ocijenilo da SAD i zapadni partneri nepotrebno politiziraju trgovinske ugovore.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da NATO-ova stajališta nisu "odlučujući faktor" i zapitao je kako to da je NATO toliko osjetljiv, a pritom "brojne zemlje koje su danas članice NATO-a još imaju rusko oružje u svome arsenalu".

Veleposlanik Ricciardone je istaknuo dobru suradnju SAD-a i Turske u najosjetljivijim pitanjima u regiji te je rekao: "Tako je to već dugo vremena i naš će se savez nastaviti".

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙