FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nepovjerenje u Rusiji nakon ublažavanja optužnice Greenpeaceu

Autor: vrad
MOSKVA, 24. listopada 2013. (Hina/AFP) - Odluka Rusije da ublaži optužnicu protiv aktivista Greenpeacea koji su trenutačno u pritvoru, dočekana je u četvrtak s nepovjerenjem budući da stručnjaci u njoj vide tek manevar kojim Moskva želi izbjeći suđenje na međunarodnome sudu.

Trideset članova posade Greepeaceova broda koji su u pritvoru od kraja rujna kada su se popeli na rusku naftnu platformu u Arktiku, više se ne optužuje za "gusarstvo", nego za "huliganstvo".

Za gusarstvo im je prijetio petnaestogodišnji zatvor, a za huliganstvo mogu dobiti najviše sedam godina.

"Optužnica je izmijenjena, ali to im ne olakšava sudbinu: i dalje su u pritvoru", rekao je za AFP čelnik nevladine organizacije za zaštitu prirode Aleksej Kiseljov.

Rusija je odustala od tih "apsurdnih" optužaba, ali "nitko nije rekao da nisu krivi", istaknula je pak Maria Lipman iz Carnegiejeva centra u Moskvi.

Greepeace je optužnicu za huliganstvo nazvao "pretjerivanjem", istaknuvši da pritvorenici "nisu ni huligani ni gusari".

Aleksej Kiseljov misli da bi odluka o izmjeni optužnice "mogla biti povezana sa zahtjevom koji je Nizozemska predala Međunarodnom sudu za pravo mora" da "odmah" oslobodi posadu Arctic Sunrisea.

"Velika pozornost koju svijet pridaje ovom slučaju, čini se, daje rezultate", rekla je Lipman.

"Nisam sigurna da će dobiti velike kazne. Možda uvjetne (...) Kako god bilo, o tome neće odlučivati sud, odluka će se donijeti na političkoj razini", dodala je.

Posada Arctic Sunrisea koji je plovio pod nizozemskom zastavom, pretresla je ruska obalna straža na Barentsovu moru pošto su se članovi posade popeli na naftnu platformu kako bi ondje izvjesili transparent koji upozorava na ekološke rizike u Arktiku zbog crpljenja nafte.

Članovi posade, među kojom je 26 stranih državljana iz 18 zemalja, trenutačno su u Murmansku, u Rusiji. Dosad su odbačene sve žalbe na njihovo pritvaranje.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙