FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Bez odluke na ročištu PBZ protiv LB; Slovenci nezadovoljni

Autor: djan
ZAGREB, 24. listopada 2013. (Hina) - Zagrebački općinski sud u četvrtak ponovno nije donio odluku o jednoj od tužbi Privredne banke Zagreb (PBZ) protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove ljubljanske banke (NLB), pa je slovensko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo kako Hrvatska nije ispunila obvezu iz memoranduma o razumijevanju o problemu prenesene devizne štednje koji su dvije vlade sklopile u ožujku, dok hrvatska strana tvrdi suprotno - da su sve hrvatske obveze ispunjene, ali ne i slovenske.

Odvjetnica PBZ-a na današnjem je ročištu zatražila mirovanje postupka, a odvjetnik LB-a tražio je prekid. Sudac Nikola Raguž ustanovio je da se dvije strane ne slažu ni u čemu i najavio da će odluku o prekidu postupka ili o stavljanju u mirovanje objaviti naknadno pisanim putem.

Slovensko veleposlanstvo kaže u priopćenju kako ni na ročištu u četvrtak sudski postupak nije prekinut te da svih 27 postupaka protiv tih dviju slovenskih banaka nesmetano teče "iako ih se hrvatska vlada Memorandumom o razumijevanju 11. ožujka na Mokricama obvezala prekinuti".

Hrvatska vlada ustvrdila je nekoliko puta da je svoj dio posla obavila jer je bankama, kojima je prethodno dala punomoći za te tužbe, dala naputak o mirovanju postupaka, a o tome je obaviješten i sud.

U memorandumu koji su dvije zemlje potpisale u ožujku kaže se kako će hrvatska vlada osigurati zastoj (u engleskome izvorniku 'stay') svih sudskih postupaka koje su pokrenule dvije hrvatske banke (ZaBa i PBZ) u vezi s prenesenom deviznom štednjom, a slovenska vlada osigurat će i suglasnost LJB, tuženika u tim postupcima, što, po hrvatskim tvrdnjama, nije učinjeno.

Dvije se zemlje ne slažu oko prijevoda engleske riječi 'stay' u memorandumu o razumijevanju. Hrvatska inzistira na tome da se procesi stave u mirovanje, a u slovenskome veleposlanstvu kažu kako u slovenskome pravu nema instituta privremenoga zastoja nego se postupak mora prekinuti. Kad je u pitanju suglasnost Ljubljanske banke, po riječima predstavnika slovenskog veleposlanstva, suglasnost nije ni potrebna dođe li do prekida procesa.

Iduće ročište na sudu u Zagrebu, a riječ je o jednoj tužbi PBZ-a i Zagrebačke banke protiv LB-a i NLB-a, zakazano je za 10. prosinca, dok će novi sastanak ministra vanjskih poslova i financijskih stručnjaka dviju država o rješavanju problema prenesene devizne štednje biti održan u studenom ove godine.

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙