FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon blokade Amerikanci skeptični i pesimistični

Autor: rtom
WASHINGTON, 22. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Amerikanci su skeptični prema zastupnicima u Kongresu i pesimistični prema gospodarskoj budućnosti zemlje, pokazuju u utorak objavljeni rezultati četiriju anketa provedenih nakon sporazuma kojim je okončana dvotjedna blokada ustanova savezne vlade nastala zbog spora oko proračuna.

U anketi USA Today/Princeton Survey Research samo je 4 posto ispitanika reklo da bi novi sastav Kongresa radio lošije ako bi baš svi zastupnici bili zamijenjeni, a polovica drži da bi u tom slučaju Kongres radio bolje.

Više od 70 posto ispitanih u anketi za CNN/ORC International poll, koja je također objavljena u utorak, sadašnje američke gospodarske uvjete ocjenjuje lošima.

Šest od deset ispitanika vjeruje da će tako biti i za godinu dana.

Više od 70 posto anketiranih drži da sadašnji članovi Kongresa ne zaslužuju reizbor, a 4 od 10 vjeruje da reizbor ne zaslužuje upravo onaj član koji njih zastupa, što CNN/ORC International poll naziva rekordom.

Više od polovice Amerikanaca obuhvaćenih ispitivanjem za ABC News/Washington Post, koje je također objavljeno u utorak, za financijsku blokadu nastalu za spor oko proračuna krivi republikance u Kongresu. Da je za blokadu bio kriv predsjednik Barack Obama vjeruje 29 posto ispitanika, a 15 posto smatra da obje političke stranke snose krivnju.

Prošlog tjedna ispitivanje Reuters/Ipsos poll pokazalo je da je gotovo trećina Amerikanaca nezadovoljna sporazumom kojim je okončana blokada, a gotovo polovica od tih ispitanika vjeruje da nesuglasice koje su je izazvale nisu riješene.

Sve su ankete bile provedene u danima nakon 16. listopada kada je Kongres odobrio, a Obama potpisao sporazum kojim je okončano 16-dnevno djelomično zatvaranje ustanova savezne vlade. Zbog zatvaranja tih ustanova, među kojima su muzeji i nacionalni parkovi, više od 800.000 radnika bilo je na prisilnom neplaćenom dopustu.

Dvotjedno zatvaranje saveznih ustanova, pregovori i konačni dogovor da se podigne granica američkog zaduživanja te ponovno otvore vladine ustanove naštetili su svima, "ali apsolutno najviše su štete pretrpjeli republikanci", kazala je Julia Clark iz Isposa i ocijenila kako se "čini da pravog pobjednika nema".

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙