FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Prva sjednica Povjerenstva Vlade za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva održana je danas u Banskim dvorima i Vlada je krenula u sustavno jačanje podrške hrvatskom izvozu, priopćeno je iz Vladine Služba za odnose s javnošću. Povjerenstvo je, kako se navodi, nastalo na direktan zahtjev hrvatskih izvoznika, a okuplja sva za izvoz relevantna tijela državne uprave, poslovna udruženja - HIZ, HGK, HUP i HOK, te HNB i Ekonomski institut, odnosno one dionike koji najviše mogu doprinijeti definiranju jasnih i ambicioznih smjernica podrške hrvatskom izvozu. Sjednicu je vodio koordinator Povjerenstva i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović. "Vlada je osnovala Povjerenstvo kao centralno tijelo za realizaciju tri zadaće usmjerene prema oporavku gospodarstva: izradu i provođenje mjera podrške izvozu u svim fazama izvoznog procesa - kako u zemlji, tako i u inozemstvu, usmjeravanje stranih ulaganja u funkciju proizvodnje za izvoz te koordinaciju aktivnosti promocije hrvatskoga gospodarstva prema inozemstvu. Povjerenstvo će biti centralno mjesto na kojemu će izvoznici iznijeti svoje zahtjeve prema Vladi RH, i na kojemu će zajedno s resornim ministarstvima ravnopravno i otvoreno definirati i pratiti način njihove implementacije", navodi se u priopćenju. Na prvoj sjednici usvojen je hodogram izrade akcijskog plana koji će sadržavati mjere podrške izvozu koje su predložili članovi Povjerenstva.

ZAGREB - Saborski klubovi u prvom su čitanju danas podržali prijedlog novog zakona o udrugama, ali i predložili diferenciranje udruga s obzirom na područje djelovanja, izdvajanje sportskih udruga u poseban zakon te pooštravanje uvjeta za osnivanje udruge. Davorin Mlakar (HDZ) zatražio je da se do drugog čitanja zakonu prilože podatci o tome koliko ima udruga, kako se financiraju i koliko su novca dobile iz javnih izvora. "Mi imamo preko 50 tisuća registriranih udruga, ali nemamo nikakvih podataka o tome koje su to udruge, koliko njih se financira iz državnog ili iz lokalnog proračuna, koliko ih je u postupku likvidacije i koliko ih se ugasilo", upozorio je Mlakar. Predložio je da se udruge zakonom diferenciraju s obzirom na područje kojim se bave ili da se "barem izvan dosega ovoga zakona stavi športske udruge, koje su izazvale najveću pomutnju u pravnom prometu". Ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako se čak 80 posto pritužbi koje njegovo ministarstvo dobija kao drugostupanjsko tijelo odnosi na sportske i lovačke udruge. Bauk je kazao kako su neprecizne odredbe važećeg zakona i presložen postupak likvidacije doveli do netočnih podataka u Registru udruga. Gordana Sobol (SDP) smatra da bi trebalo razmisliti o strožim uvjetima za osnivanje udruge, koju sada mogu osnovati svega tri osobe. Marjan Škvarić (HNS) protivi se dodatnom ograničavanju osnivanja udruga.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra kako je neprihvatljiva lakoća kojom je izostala odgovornost predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) zbog sumnji da se novac koji poslodavci moraju izdvajati za članarine HGK zloupotrebljavao, priopćeno je danas iz HUP-a. Poslodavci su "zabrinuti da su iz komore odlazile tako velike svote novca te da vodstvo komore, kako tvrdi, s time nije bilo upoznato, a još više su šokirani da HGK tek danas najavljuje da će se odsad ponašati odgovorno". "Ako je nestanak 32 milijuna kuna mogao proći nezamijećeno, onda je očito da su članarine previsoke i da ima prostora za njihovo značajno smanjenje, ako se već ne ukidaju", ističu iz HUP-a. "Poslodavci su, zbog sumnji o spoznaji izvlačenja novca iz HGK, tim više ogorčeni i šokirani budući da već godinama upozoravaju kako članstvo treba biti dobrovoljno, a nikako nametnuto. Osim toga, treba se preispitati i sama uloga HGK te postaviti njezini stvarni ciljevi", zaključuje se u priopćenju HUP-a.

ZAGREB - Ministarstvo obrane (MORH) cijelu je prošlu godinu imalo otvoren natječaj za zapošljavanje liječnika u vojsci, no na taj se natječaj nije javio ni jedan liječnik, kazala je danas zamjenica ministra obrane Višnja Tafra na sjednici saborskog Odbora za obranu, koji je raspravio izvješće o stanju Oružanih snaga RH u prošloj godini. Višnja Tafra to je rekla odgovarajući na pitanje Josipa Đakića (HDZ), kojega je zanimalo koliko je vojnika potpisalo treći ugovor i je li razlog nepotpisivanja činjenica da zbog nedostatka liječnika u vojsci vojnici nisu obavili sistematski pregled. Izvijestila je da je u izradi novi pravilnik, koji će omogućiti stimulativne dodatke na plaću liječnicima. Za razliku od liječnika, na natječaje za radna mjesta običnih vojnika javilo se čak 250 osoba s visokom stručnom spremom, što Tafra smatra posljedicom visoke nezaposlenosti. Na služenje dragovoljnog vojnog roka prijavilo se 11.000 osoba, no zbog ograničenja ih je primljeno svega 674, kazala je.

SPLIT - Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja pozvao je danas premijera Zorana Milanovića i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da dođu u Brodosplit kako bi u razgovorima s poslovodstvom i predstavnicima radnika pridonijeli da se prevladaju teškoće u toj tvrtki u kojoj je, po njegovim riječima, stanje „toliko uzavrelo da nije moguće pronaći pravo rješenje“. „Ono što mi možemo jest da zatražimo da mjerodavni ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a i sam predsjednik Vlade Zoran Milanović dođu u splitski škver, sazovu obje strane, predstavnike radnika i poslovodstvo, i sjednu za stol“, rekao je Ževrnja danas na sjednici splitsko-dalmatinske Županijske skupštine odgovarajući na aktualnom satu na vijećnička pitanja. Po njegovim riječima, Splitsko-dalmatinska županija nema izravne instrumente kojima bi mogla učinkovitije pridonijeti uspostavi dijaloga u splitskome brodogradilištu. „Sada je situacija u škveru toliko uzavrela i u takvom ambijentu nije moguće pronaći pravo rješenje“, istaknuo je župan.

ZAGREB - HSS se ne protivi da promjene ustava obuhvate i ukidanje zastare za teška ubojstva, što predlaže vladajuća većina, ali traži da se ta odredba proširi i na sva druga teška kaznena djela propisana zakonom, te da se u Ustav ugradi i odredba po kojoj je brak životna zajednica muškarca i žene. Iz HSS-a su danas priopćili kako je njihov Glavni odbor nedavno raspravljao o prijedlogu promjena Ustava, te se zauzeo za široku stručnu i javnu raspravu oko tog prijedloga. Ne protive se, ističu da ustavne promjene obuhvate i odredbu kojom se ukida zastara za teška ubojstva propisana posebnim zakonom, ali traže da se ta odredba proširi i na sva druga teška kaznena djela propisana posebnim zakonom. Traže da se u Ustav ugradi i odredba po kojoj je brak životna zajednica muškarca i žene, a temeljem prikupljenih potpisa Građanske inicijative "U ime obitelji", koja traži da se za uvrštavanje te odredbe u Ustav raspiše referendum. U HSS-u ističu i kako se protive namjeri da se Ustav promijeni prije 1. siječnja iduće godine.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih glumaca (SHG) podnio je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o kazalištima u cjelini, a posebno u pogledu postupka njegova donošenja. Novi Zakon o kazalištima izglasan je u hitnoj proceduri na 9. sjednici Hrvatskog sabora 27. rujna 2013. Sindikat hrvatskih glumaca smatra kako je Zakon "donesen bez provođenja procedure utvrđene propisima Republike Hrvatske i potpuno neopravdano po hitnom postupku te suprotno načelima na kojima se temelji demokratsko društvo", priopćio je večeras predsjednik SHG Žarko Savić. Sindikat je prijedlog Ustavnom sudu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o kazalištima podnio jučer. Predsjednik SHG-a također tvrdi kako "kršenje proceduralnog aspekta u donošenju Zakona (o kazalištima) i način na koji je donesen, pokazuje samodostatnost, površnost i nedoraslost" Ministarstva kulture, "a najviše od svega nebrigu za glumce kao i za kazalište uopće".

ZAGREB - Statistike ukazuju na daljnje pogoršanje ionako nepovoljnog položaja žena na tržištu rada, upozorila je danas pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, podnoseći Hrvatskom saboru izvješće o prošlogodišnjem radu svog ureda. Pravobraniteljica Ljubičić je suglasna s ocjenom laburista Zlatka Tušaka, koji je upozorio kako bi nove izmjene Zakona o radu (ZOR), zbog predviđene izmjene rasporeda radnog vremena, mogle posebno pogoditi žene. Izrazila je bojazan da će fleksibilizacija dodatno otežati položaj žena u fertilnoj dobi na tržištu rada, negativno utjecati na natalitet i dovesti do razaranja obitelji. Pravobraniteljica Ljubičić istaknula je kako njezin ured pomno prati proces promjene ZOR-a. Izvijestila je da više od polovice svih predmeta u kojima su žene upozoravale na diskriminaciju, čine pritužbe vezane uz zapošljavanje i rad. Pritužbe žena čine gotovo 69 posto ukupnog broja pritužbi na diskriminaciju po spolu, koja je vjerojatno najrašireniji oblik diskriminacije, ocijenila je pravobraniteljica. Upozorila je da tako velik broj pritužbi prati relativno mali broj sudskih postupaka.

ZADAR - Po istraživanju otpadnih voda grada Zadra, koje je proveo Institut "Ruđer Bošković", ove godine u tom će se gradu konzumirati oko 105 kilograma marihuane, 22 kilograma heroina, šest kilograma kokaina te više od osam kilograma amfetamina, rečeno je danas na konferenciji o zloporabi droga u Petrčanima, u blizini Zadra. Analiza konzumacije droga preko tvari pronađenih u otpadnim vodama u Zagrebu se provodi već nekoliko godina, a ove godine istraživanje je prvi put provedeno izvan glavnoga grada - u Zadru tijekom ožujka i svibnja te srpnja i kolovoza. Analiza je pokazala prisutnost tvari najvažnijih ilegalnih droga, rekla je voditeljica istraživanja Senka Terzić. "Istraživanje se fokusiralo na heroin, kokain, ecstasy, amfetamin, metamfetamin i marihuanu te dva terapijska opijata - metadon i kodein. Istraživanja su pokazala da otpadne vode grada Zadra sadržavaju mjerljive koncentracije svih istraživanih tvari osim metamfetamina", rekla je Senka Terzić.

ZADAR - U zadarskome HNK održana je središnja svečanost kojom je Hrvatski crveni križ (HCK) ove godine proslavio tri važne obljetnice - 135 godina djelovanja, 20. obljetnicu međunarodnog priznanja kao samostalnoga nacionalnog društva i 60 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskoga crvenog križa. Odlukom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, HCK dobio je Hrvatsku državnu nagradu za izniman doprinos u dugogodišnjem djelovanju, a gradska društva Dubrovnika, Zagreba i Zadra odlikovana su Poveljom Republike Hrvatske. Hrvatski crveni križ u službi je humanosti od 1878. godine, kada su u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu osnovane prve dobrovoljne udruge u Hrvatskoj koje od tada djeluju u skladu s međunarodno prihvaćenim odlukama u Ženevi 1863., kada je osnovan Međunarodni crveni križ. Samo u vrijeme Domovinskoga rata Hrvatski crveni križ mjesečno je pomagao oko 600.000 prognanika i izbjeglica. Prikupljeno je više od milijun doza krvi, a Nacionalni ured službe traženja proslijedio je milijun i pol obiteljskih poruka razdvojenim članovima obitelji. Predsjednik Hrvatskoga crvenog križa dr. Josip Jelić rekao je da je Hrvatska taj ispit položila s vrlo visokom ocjenom, toliko visokom da je 1995. u specijalnom izvješću glavnog tajnika UN-a istaknuta kao posebno pozitivan primjer u provođenju humanitarnih vrednota.

ZAGREB - Kardinal Josip Bozanić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić na sastanku u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) razgovarali su o odnosima Crkve i države, a održana je i sjednica Povjerenstva Vlade RH i HBK za izradu popisa imovine oduzete Katoličkoj Crkvi za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Na sastanku održanom jučer, predsjednik Biskupske komisije HBK za odnose s državom, kardinal Bozanić i predsjednik Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, ministar pravosuđa Miljenić, "razmotrili su aktualna pitanja odnosa Crkve i države" kao i "pitanja vezana uz rad Komisija, te su definirali točke za neposredan rad Komisija", priopćio je večeras Tiskovni ured HBK. Nakon toga održana je sjednica "Mješovitog povjerenstva Vlade RH i HBK za izradu popisa imovine oduzete Katoličkoj Crkvi za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, i za izradu prijedloga rješavanja problema te koordinaciju aktivnosti tijela državne uprave", dodaje se. Sjednicom su predsjedali kardinal Bozanić i ministar Miljenić, dok su supredsjedatelji bili Sandra Artuković Kunšt i mons. Fabijan Svalina. Nazočni su bili i članovi Povjerenstva te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Kako se navodi u priopćenju, "raspravljalo se o teškoćama u dosadašnjem radu Mješovitog povjerenstva, te su predloženi novi načini za daljnji rad i postupanje u realizacijama zamjene za pravomoćno donesena rješenja upravnih tijela Republike Hrvatske".

ZAGREB - Igor Premilovac, osumnjičenik u aferi Remorker koji je priznao sudjelovanje u izvlačenju novca iz Hrvatskih autocesta (HAC) i Hrvatske gospodarske komore (HGK), danas je u sjedištu Uskoka dopunio svoj iskaz. Njegov odvjetnik Branko Šerić potvrdio je da je Premilovac ponovno svjedočio pred istražiteljima te da će idućih dana nastaviti s davanjem iskaza. "Vjerujem da ćemo morati dati još neka objašnjenja", kazao je Šerić izlazeći iz sjedišta Uskoka u Gajevoj ulici. Dodao je da je dokumentacija koju je njegov branjenik podastro istražiteljima tolika "da zaista treba objašnjenja". Na pitanje je li Premilovčeva obrana išla u smjeru neke "određene osobe" Šerić je rekao da "nema ništa novog u odnosu na jučerašnji dan kada je Uskok preuzeo nadležnost u ovom slučaju". Šerić je kazao i da ne može komentirati je li Premilovac u današnjem iskazu teretio neke nove ljude. Potvrdio je, međutim, da je "inkriminirano razdoblje" u kojem je navodno izvlačen novac iz tih institucija od 2004. do 2011. godine. U opsežnim iskazima koje je ranije davao u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu Premilovac je detaljno pojasnio put novca i otkrio sve što je istražiteljima bilo potrebno da slože širi mozaik o izvlačenju milijuna iz HAC-a, ali i Gospodarske komore kojom je otvoren "slučaj Remorker".

OPATIJA - U prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj smo zaplijenili oko sedam tona duhana i oko četiri milijuna cigareta, što je više nego u istom razdoblju lani, izjavio je danas u Opatiji na početku Međunarodne konferencije o borbi protiv nezakonite trgovine duhanskih proizvoda ravnatelj hrvatske Carinske uprave i pomoćnik ministra financija Zlatko Grabar. Grabar je rekao da je prošle godine zaplijenjeno oko 2,3 milijuna cigareta i gotovo tri tone duhana te da je Carinska uprava, s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, radi povećanja učinkovitosti u sprječavanju krijumčarenja, organizirala mobilne ekipe na teritoriju Hrvatske i pojačala nadzor na graničnim prijelazima. Ocijenio je da je krijumčarenje cigareta izvrsno planirana i organizirana aktivnost s malim rizikom te da kriminalnim organizacijama donosi znatnu materijalnu dobit, pri čemu je upozorio da je jedino moguće rješenje tog problema suradnja svih carinskih uprava i drugih tijela te pravodobna razmjena informacija. Na dvodnevnoj konferenciji sudjeluje oko 60 predstavnika carinskih uprava i ministarstva unutarnjih poslova 12 zemalja jugoistočne Europe.

ZAGREB - Na prvoj radionici razvojnog programa Babylon u Londonu, koji potiče nastanak dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova te visokokvalitetnih televizijskih proizvoda, sudjelovala su i tri hrvatska projekta, "Ljepši kraj" Marjana Alčevskog, "Izgubljeni" Branka Ištvančića i "Protunapad" Boruta Šeparovića, izvijestio je danas HAVC. "Ljepši kraj", u produkciji Nukleus filma, adaptacija je istoimenog romana Bekima Serjanovića koji govori o čovjeku koji se nakon petnaest godina vraća u malo bosansko selo gdje nastoji pomoći mladoj trudoj djevojci, što dovodi do sukoba s mještanima. Drugi odabrani scenarij je dokumentarno-igrani hibrid "Protunapad", drugi filmski projekt Boruta Šeparovića i Montažstroja, nakon filma "Potrošeni" koji je sada u fazi postprodukcije.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙