FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

DUBAI - Američka pjevačica Rihanna izbačena iz Velike džamije u Abu Dabiju jer je tamo napravila seriju fotografija koje je uprava vjerskog kompleksa proglasila neprimjerenima. Pop zvijezda, koja je u subotu u tom gradu održala koncert, postavila je na Instagram fotografije na kojima se vidi kako stoji, sjedi na mramornom podu ili leži na rubu bazena u dvorištu kompleksa u crnoj odjeći i kosom sakrivenom crnim hidžabom ali s žarko crvenim ružem i lakom za nokte. Uprava džamije objavila je da se radilo o privatnom posjetu pjevačice koji nije bio dogovoren te da nije zatražila dozvolu za fotografiranje. U priopćenju se navodi da je Rihanna zamoljena da se udalji nakon što se slikala na način koji vrijeđa svetost toga objekta za muslimane.

LONDON - Dvojica britanskih ribiča uhvatila su na Tajlandu vjerojatnog novog svjetskog rekordera - sijamskog šarana od 61 kilograma, prenose britanski mediji. Keithu Williamsu i Stuartu Gillhamu posrećilo se 10. listopada na 56. Williamsov rođendan nakon 25-minutne borbe uloviti na udicu šarana u blizini Krabija u južnom dijelu zemlje. Dvojac sada čeka potvrdu udruženja International Game Fish Association (IGFA) iz SAD-a da je srušio raniji rekord iz 12. ožujka 2004. Za svjetski rekord potrebno je da ribič ulovi ribu sam uz pomoć štapa s koloturom, a vaga mora imati prethodni certifikat. Mjeri se i duljina i opseg ribe. Za postavljanje novog rekorda potrebni su i neovisni svjedoci a ribič mora ovjeriti izjavu da je pošteno uhvatio ribu.

PRAG - Desetmetarski pozdrav uzdignutim srednjim prstom, djelo češkog umjetnika David Černyja, pojavio se u ponedjeljak na plutajućoj platformi na Vltavi nekoliko dana uoči čeških općih izbora, a nepristojna poruka usmjerena je, čini se, prema sjedištu češkog predsjednika Miloša Zemana, prenose mjesni mediji. Černy je autor više kontroverznih djela kojima je komentirao političke događaje u zemlji. Svoju novu instalaciju odbio je dodatno komentirati rekavši da je stvar razumljiva sama po sebi. Jedino je kazao kako je važno uočiti prema kome je srednji prst okrenut.Černy je sudjelovao u izbornoj kampanji Karela Schwarzenberga na proteklim češkim predsjedničkim izborima na kojima je njegov favorit izgubio protiv Zemana. Temu srednjeg prsta Černy je već eksploatirao prije nekoliko godina kada ga je omotao bodljikavom žicom u kampanji protiv komunista. Skulptura srednjeg prsta ipak se razlikuje od ljudskog prsta jer ima dva zgloba više.

LONDON - Premijera favorita za Oscara, filma "Saving Mr. Banks" koji opisuje mukotrpni nastanak Disneyeva mjuzikla Mary Popins privukla je u nedjelju navečer u Londonu unatoč snažnoj kiši brojne poklonike. Naslovne uloge filmskog magnata Walta Disneya i književnice Pamele Lyndon Travers glume Tom Hanks i Emma Thompson koji u filmu prenose priču o sukobu oko prava na ekranizaciju života dadilje. Premijera je na zadovoljstvo obožavatelja okupila čitavu filmsku ekipu a Thompson je kazala kako joj se svidjela ratobornost njezina lika. Film je režirao John Lee Hancock i očekuje se da će biti jedan od favorita za Oscara. Počet će se prikazivati krajem studenoga. Walt Disney je 20-ak godina pokušavao izboriti filmska prava na Mary Poppins a film se bavi dva tjedna u 1961. koja je Travers oklijevajući provela s Disneyem u Los Angelesu dok je pokušavao izboriti ta prava. Travers, koja je umrla 1996., bila je toliko nezadovoljna Disneyevom produkcijom njezine knjige, iako je osvojila Oscara,a da više nikad nije dozvolila ekranizaciju drugih knjiga iz serije o Mary Poppins.

DUBLIN - Irska grupa U2 snimila je pjesmu "Ordinary Love" za biografski film o Nelsonu Mandeli "Long Walk to Freedom" koji će se u kinima diljem svijeta pojaviti 29. studenoga. "Ordinary Love" napisana je posebno za film i prva je autorska pjesma slavnih irskih rockera nakon tri godine. "Long Walk to Freedom" premijeru će imati na filmskom festivalu u Torontu. Glavnu ulogu tumači Idris Elba, a redatelj je Justin Chadwick. Adam Clayton, basist grupe U2, nedavno je otkrio je da će bend najvjerojatnije završiti novi album krajem studenoga. Zadnji album pod nazivom "No Line On The Horizon" objavili su 2009., a novi album na kojem će se naći 12 pjesama trebao bi biti objavljen iduće godine. Gostujući na irskoj radio postaji "98FM", Clayton je potvrdio kako bend još uvijek radi na albumu te da ga planiraju završiti do kraja studenoga tako da mogu uživati u Božiću. Novi, trinaesti studijski album Clayton je opisao kao kombinaciju 'starog' i 'novog' U2: "Zvuči kao da smo stari U2, samo zreliji, kao da je hibrid onog starog benda i ovog posljednjih 10 godina."

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙