FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECHR nije nadležan za Katynsku šumu

Autor: mtau
VARŠAVA, 21. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Europski sud za ljudska prava (ECHR) proglasio se u ponedjeljak nenadležnim da presudi je li ruska istraga ubojstava Poljaka u Katynskoj šumi 1940. bila nedovoljna.

Oko 22.000 poljskih časnika i intelektualaca ubijeno je u Katynskoj šumi na zapadu Rusije, a među njima mnogi su dovedeni iz logora, ubijeni u potiljak i bačeni u masovne grobnice.

Nakon što je desetljećima krivio nacističku Njemačku za katynski pokolj, Sovjetski Savez priznao je u travnju 1990. da su njegove snage odgovorne za taj zločin. Međutim, krivci nikad nisu identificirani a istraga je završena.

Obitelji ubijenih tvrde da su istrage ruskih vlasti provedene između 1990. i 2004. bile neodgovarajuće.

Međutim, sud je kazao da ne postoji jurisdikcija kojom bi se sudilo o tom predmetu jer se katynski masakr dogodio prije usvajanja Europske konvencije o ljudskim pravima 1950.

"Mogu samo reći da smo prilično nezadovoljni presudom", rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Artur Nowak-Far u priopćenju.

"Presuda ne uzima u obzir sve argumente poljske strane koja ima moralno i povijesno pravo", dodao je.

Katynska ubojstva bila su godinama sjena nad rusko-poljskim odnosima, a Varšava je bila posebno nezadovoljna što Moskva nije željela dostaviti dokumente o masakru na daljnju analizu.

(Hina) xmaš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙