FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krađa spomenika u Subotici prijeti odnosima Srbije i Mađarske

Autor: jsta
SUBOTICA, 21. listopada 2013. (Hina) - Krađa subotičkog spomenika "Ptica slomljenih krila" posvećenog civilnim žrtvama rata 1944. i 1945. godine, uglavnom mađarske nacionalnosti, mogla bi narušiti odnose Srbije i Mađarske, prenijela je u ponedjeljak agencija Beta pozivajući se na priopćenje mađarskog ministarstva vanjskih poslova.

Tijekom vikenda, nepoznati počinitelji su odnijeli više stotina kilograma težak spomenik od bronce, djelo kipara Ferenca Kalmara, koji je postavljen 1994. godine ispred Senćanskog groblja u Subotici u znak sjećanja na civile koji su pobijeni 1944. i 1945. godine u tom gradu i njegovoj okolici.

"Zapanjen sam onim što se desilo sa spomenikom. Krađa i drugačiju poruku, osim prisvajanja materijalne koristi. Zato treba istražiti stoje li iza svega i političko-ideološki motivi", izjavio je Istvan Pasztor, predsjednik najjače stranke mađarske zajednice u Vojvodini – Saveza vojvođanskih Mađara.

"Vlada Mađarske je i dalje spremna za nastavak započetog procesa pomirenja dvaju naroda, ali ovo kazneno djelo u Subotici daje razloge za zabrinutost u pogledu ovog procesa", navodi se u priopćenju mađarskog ministarstva vanjskih poslova.

Ocjenjuje se da krađa u Subotici ukazuje i na potrebu da srbijanska vlada što prije stavi izvan snage uredbu kojom su mađarski stanovnici mjesta Čurug, Mošorin i Žabalj proglašeni kolektivno krivim na kraju Drugog svjetskog rata. "Stavljanje izvan snage ove uredbe nedvosmisleno bi označilo političke namjere vlade u Beogradu", piše u mađarskom priopćenju, prenosi agencije Beta.

Jugoslavenski komunisti su u zadnjim godinama Drugo svjetskog rata i neposredno poslije njega pobili velik broj civila, uglavnom Mađara i Nijemaca, pod optužbom da su bili "narodni neprijatelji", suradnici ili pristaše okupatorske vojske u Vojvodini do 1944. i 1945. godine.

U ovoj pokrajini, kako je procijenio Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), streljano je oko 45.000 civila, uglavnom Nijemaca i Mađara. Spomenik u Subotici jedan od malobrojnih podsjetnika u Vojvodini i Srbiji na civilne žrtve komunističkog režima.

(Hina) xjs ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙