FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arapska liga i OIC podržali Rijad oko neulaska u VS

Autor: mtro
KAIRO, 20. listopada 2013. (Hina/AFP) - Šef Arapske lige Nabil al-Arabi rekao je u nedjelju da podržava saudijsko odbijanje mjesta nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, optuživši tu instituciju da nikada nije preuzela svoje odgovornosti prema arapskim zemljama.

Nabil al-Arabi je rekao da Saudijska Arabija ima pravo prosvjedovati protiv načina vođenja Vijeća sigurnosti i činjenice da ono nije nikada preuzelo svoje odgovornosti u zaštiti međunarodnog mira i sigurnosti.

Ocijenio je da je skupina arapskih zemlja najviše patila zbog nemoći Vijeća sigurnosti, navodeći prije svega palestinsko pitanje i sirijski sukob, te je naglasio kako se nada da će odluka Saudijske Arabije ubrzati reformu organizacije.

Glavni tajnik Organizacije za islamsku suradnju (OIC) Ekmeledin Ihsanoglu podržao je Saudijsku Arabiju i izrazio nadu da bi odbijanje Rijada da zasjeda u Vijeću sigurnosti moglo ubrzati proces reforme Vijeća kako bi postalo transparentnije i reprezentativnije.

U priopćenju objavljenom u sjedištu njegove organizacije u Džedi, na zapadu Saudijske Arabije, Ihsanoglu je naglasio da je 57 članova OIC-a "izravno zainteresirano za reformu Vijeća sigurnosti".

On je podsjetio da te zemlje traže zastupljenost u VS po mjeri demografske i političke važnosti muslimana, kojih ima oko 1,5 milijarde u svijetu.

Saudijska Arabija odbila je u petak zauzeti mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti, obrazloživši to "dvostrukim standardima" koje tom tijelu onemogućuju da prekida sukobe i ratove.

(Hina) xtm ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙