FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka će poduprijeti otvaranje novog pregovaračkog poglavlja s Turskom

Autor: vmrs
BERLIN, 20. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Njemačka će odustati od protivljenja koje je izrazila u lipnju otvaranju novoga poglavlja u pregovorima o turskome članstvu u Europskoj uniji, saznaje u nedjelju Reuters.

Europska je komisija u prošlotjednome izvješću o napretku preporučila oživljavanje toga procesa, iako je opet naglašeno da je turska policija prekomjernom silom gušila nedavne prosvjede, a upravo je policijska grubost izazvala njemačko protivljenje napretku turskoga približavanja EU-u.

Vlade zemalja EU-a razmotrit će na sastanku 22. listopada izvještaj Komisije i raspravljati o tome treba li otvoriti novo poglavlje. Izvor blizak njemačkoj vladi rekao je da je Berlin spreman odustati od protivljenja.

Izvori u EU-u kažu kako bi odluka o otvaranju novog pregovaračkog poglavlja mogla biti donesena početkom studenoga.

Turska je pregovore o članstvu u Uniji počela 2005., 18 godina nakon aplikacije, ali taj proces usporava niz političkih prepreka, ponajviše neslaganje oko Cipra te njemačko i francusko protivljenje.

Zbog turskog ponašanja u vezi s nedavnim neredima, vlade EU-a u lipnju su odgodile početak pregovora o regionalnoj politici, a to je trebalo biti prvo novo pregovaračko poglavlje otvoreno u zadnje tri godine.

Prosvjedi protiv vlade premijera Tayyipa Erdogana proširili su se Turskom pošto je policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala prosvjednike koji su mirnim sjedenjem u istanbulskom parku htjeli spriječiti uništenje parka radi izgradnje trgovačkog centra. U dvotjednim neredima koji su uslijedili poginulo je šestero ljudi, a više od osam tisuća je ozlijeđeno.

(Hina) xvm ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙