FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN iznenađen odlukom Saudijske Arabije o neulasku u VS UN-a

Autor: vkla
NEW YORK, 18. listopada 2013. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i brojni veleposlanici Vijeća sigurnosti iznenađeni su odlukom Saudijske Arabije da odbije mjesto u VS-u.

Neki diplomati su vjerovali da će se Saudijska Arabija predomisliti, jer UN još nije službeno obaviješten o toj odluci. Ban Ki-moon je novinarima kazao da će se o "mogućoj zamjeni Saudijske Arabije u Vijeću sigurnosti očitovati zemlje članice".

Saudijska vlada je ranije priopćila da ta zemlja ne želi mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a zbog toga što to tijelo nije sposobno riješiti mnoge probleme u svijetu, spominjući Siriju te sukob Izraela i Palestinaca. Rijad optužuje UN da na Bliskom istoku provodi politiku "dvostrukih mjerila".

S druge pak strane, pojedine udruge za zaštitu ljudskih prava pobunile su se zato što su Čad i Saudijska Arabija izabrane kao nove članice Vijeća sigurnosti UN-a, navodeći da Saudijska Arabija provodi represiju prema ženama i nemuslimanima.

"To je veliko iznenađenje", komentirao je australski veleposlanik Gary Quinlan. Francuski veleposlanik Gerard Araud smatra da treba "odvagati posljedice" saudijske odluke, dok pomoćnik britanskog trajnog predstavnika Peter Wilson priznaje da "još uvijek pokušavamo shvatiti što nam Saudijci žele reći". Rusija je priopćila da se radi o odluci "bez presedana", a tvrdnje o Siriji je nazvala "posebno čudnim".

Američka veleposlanica Samantha Power nije htjela komentirati odluku Saudijske Arabije da odbije mjesto u UN-u.

(Hina) xvk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙